Máris fenntarthatatlan a bioetanol-termelés

2007.06.16. 11:03

A magyarországi bioetanol-termelés már most fenntarthatatlan szintet ért el, további felfutása esetén más ágazatok összeomlásához és környezetszennyezéshez vezethet - véli Márai Géza, a Szent István Egyetem professzora, az Ökológiai Egyesület elnöke.

A kukoricára alapozott 250-300 ezer tonnás jelenlegi bioüzemanyag-előállítás 1 millió tonna alapanyagot igényel. Ez a mennyiség csak a megelőző évekéhez hasonló, kiemelkedő terméshozamú idényekben biztosítható, ellenkező esetben az állattenyésztés, a vegyipar, és a vetőmagtermesztés alapanyag szükséglete nem fedezhető - fejtette ki a professzor.

Az elmúlt 8-10 évben rendkívül egyenetlenül alakult a termés, évi 4-8 millió tonna között takarítottak be kukoricát Magyarországon. A bioetanol-gyártás mellett az állattenyésztésnek jutott átlagosan 2,5 millió tonna, a vegyiparnak 1,5 millió, a vetőmagtermesztéshez, illetve exportra pedig 1-2 millió tonna.

Ehhez képest országszerte a kormány elképzeléseivel összhangban 8-12 bioetanol-üzem épül, amelyek termelésükhöz 3 millió tonna kukoricát használnának fel Ráadásul ezzel a tervvel párhuzamosan a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv mintegy 350 milliárd forintos támogatásával felfuttatná az állattenyésztést is, amelynek további 2 millió tonnával nőne az igénye, és akkor a vegyipar növekvő kukoricaszükséglete nem is szerepel a kalkulációban - mutatott rá az egyetemi tanár.

Márai Géza szerint lehetetlen vállalkozásról van szó, hiszen ezeknek a terveknek a megvalósulásával 12 millió tonnára rúgna az összigény. Mivel a jelenlegi 1,2 millió hektáros kukorica-vetésterület nem növelhető, így ez a mennyiség nem biztosítható valamely ágazat összeomlása nélkül. Az intenzív termelés és túlzott műtrágyázás pedig olyan komoly környezetkárosodáshoz vezetne, amire már volt példa Magyarországon.

A tanár eloszlatta azokat az elképzeléseket, miszerint génmódosított kukoricafajtákkal fedezhető lenne a pluszigény. Egy tanulmány sem bizonyítja ugyanis, hogy a génmanipulált kukorica terméshozama jobb lenne a hagyományos fajtáknál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK