Nem számít többé biomasszának a tűzifa

Vágólapra másolva!
Nem számít biomasszának a tűzifa az új villamosenergia-törvény (VET) egyik javaslata szerint - derült ki az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának hétfői ülésén.
Vágólapra másolva!

A bizottság az új villamosenergia-törvény módosítási indítványairól tárgyalt. Elhangzott: az elmúlt években sok kritika érte azokat az erőműveket, amelyek állami támogatással megújuló energiaforrásként fát, azaz biomasszát égettek. A természetvédők gyanúja szerint sok esetben az erdei tarvágásokért, egészséges fák kitermeléséért is ezek az erőművek tehetők felelőssé.

A VET alapján a jövőben csak hulladék fának minősített biomasszát vagy ültevényen termesztett energiaerdőből származó nyersanyagot lehet felhasználni az államilag támogatott, környezetbarát áramtermeléshez.

A környezetvédelmi bizottság ellenzéki képviselői úgy vélik, hogy a tűzifa kivétele a biomassza-besorolás alól indokolatlan lépés, szerintük a fakitermelés fokozott ellenőrzésével lehet elejét venni a tarvágásoknak.

Katona Kálmán, a testület MDF-es elnöke az MTI-nek elmondta: ezzel a lépéssel csak azt lehet elérni, hogy Magyarországon nem égetnek majd erőművekben tűzifát, külföldön viszont igen. Ugyanis a fát kitermelő erdőgazdaságoknak mindegy, kinek adják el a fát, magyarországi vagy osztrák, esetleg olasz erőműveknek - tette hozzá.

Nagy Andor, a bizottság kereszténydemokrata alelnöke szerint nehéz lesz ellenőrizni azt, hogy az erőművek pontosan milyen besorolású biomasszát égetnek el és mennyi állami árkiegészítés jár érte.

Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a tűzifa kivételével az ország megnehezíti a megújuló energiaforrások elterjesztésével kapcsolatos európai uniós vállalásainak teljesítését.

Utalt arra, hogy az EU 2020-as határidővel azt vállalta, hogy alternatív energiaforrásokkal megtermelt energiával fedezi fogyasztásának 20 százalékát. Ugyan a tagországok szintjén nincsenek még kötelező érvényű célarányok 2020-ig, de az uniós átlagnál vélhetően Magyarország sem engedhet majd meg magának sokkal alacsonyabb zöldenergia-szintet - hangsúlyozta.