Nincs uniós álláspont az áfamegosztásról

Vágólapra másolva!
Az áfaarányosítási ügyben az Európai Uniónak nem született hivatalos álláspontja, csupán az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága tájékozódott a témában - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda hétfőn az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság című napilap hétfői cikkében felvetette: Magyarországnak forintban számolva esetleg milliárdokat kellene visszafizetnie az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) támogatásaiból az áfaarányosítás miatt.

A kormányzóvivői iroda az MTI megkeresésére reagálva közölte: az áfaarányosítási kötelezettség a kormány álláspontja szerint nem ütközött uniós irányelvbe, ugyanis erről az áfaszabályról az uniós csatlakozás előtt született döntés, és az 2004. január 1-jétől volt hatályos 2005. december 31-ig. Ilyen esetben a korlátozás csatlakozás utáni fenntartását az uniós szabályok lehetővé teszik.

A Világgazdaság cikke felidézi, hogy a pénzügyi tárca "nem engedte visszaigényelni" az általános fogalmi adó egy részét a piaci szereplőknek, amikor azok tevékenységeikhez, beruházásaikhoz nemzeti vagy uniós támogatásokat használtak fel, mivel az akkor 25 százalékos áfa elvesztése jelentősen rontotta volna az igénylők fejlesztési pozícióit.

Két éve, 2005-ben úgy módosult az idevonatkozó szabályozás, hogy a támogatásokat nem a pályázatokban szereplő nettó összeg, hanem az áfával növelt bruttó érték után lehetett igényelni. Így a piaci szereplők a beruházások áfatartalmára is uniós és nemzeti forrásokat kaptak.