Részmegállapodás a Deutsche Telekomnál

Vágólapra másolva!
A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezeti szövetség hétfőn részmegállapodást jelentett be munkaügyi konfliktusában. A ver.di főtárgyalója azt közölte: a Deutsche Telekommal abban állapodtak meg, hogy a DT-ből kiszervezésre kerülő mintegy 50 ezer dolgozó esetében 2012 végéig nem lesznek elbocsátások.
Vágólapra másolva!

A részmegállapodás teljesülése ugyanakkor függvénye egy teljes megállapodáscsomag létrejöttének. A feleknek még egyezségre kell jutniuk a munkaidő meghosszabbításáról, a juttatások csökkentéséről és a bérekről.

A felek a múlt pénteken folytatták a tárgyalásokat a konszern tervezett átszervezéséről. Egy hónapos szünet után ültek ismét tárgyalóasztalhoz, azóta mindkét oldal közeledésről beszél, de néhány kérdésben továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek. Kritikus kérdés a bérek csökkentése.

A vezetés legutóbbi javaslata szerint egyebek között új sikerbónuszt ajánlanának fel az alkalmazottaknak. Ez a kifizetés a két számjegyű tartomány felső részében lenne, és 2011-ben lenne esedékes. Ugyanakkor a vezetés a bércsökkentés ügyében is kész egyezkedni, és hajlandó jelentős összegeket invesztálni a dolgozók továbbképzésébe.

A Deutsche Telekomnál május 11-e óta harcolnak munkabeszüntetéssel is, figyelmeztető forgósztrájkok formájában. A cég vezetősége korábban közölte: végrehajtja a tervezett átszervezést július 1-től, függetlenül a küzdelem és a tárgyalások kimenetelétől.

A munkaügyi vita azért robbant ki, mert a társaságnál 50 ezer alkalmazott áthelyezésével új, kiszervezett szolgáltatócéget terveznek létrehozni júliusban, és a vezetés tervei szerint az alkalmazottak hetente átlag négy órával többet dolgoznának, miközben 9 százalékkal kevesebbet keresnének.