Az enyhe tél miatt kevesebb gáz fogyott

Vágólapra másolva!
A gázárboomot a támogatási rendszer szociális alapú reformja kísérte Magyarországon az elmúlt hónapokban, a drágulás azonban az enyhe tél miatt egyelőre nem okozott komoly gondot a háztartásoknak.
Vágólapra másolva!

A gazdasági miniszter még 2006 júniusában jelentette be, hogy az állam fokozatosan - a ciklus végéig, azaz 2010-ig - kivonul a gázártámogatásból - írja a Napi Gazdaság.

Első lépésben - tavaly augusztus elsejével - átlagosan 30 százalékkal emelték az árakat: az évente 1500 köbméternél többet nem fogyasztó háztartásoknak 25 százalékkal, 1500 és 3000 köbméter között 30, efölött pedig 37 százalékkal drágult a gáz.

A 3000 köbméternél többet használók a határérték alatti fogyasztásuk mértékéig ugyanazzal a támogatással számolhatnak, mint a kevesebbet fogyasztók A cél, hogy 2008-ra 50 milliárd csökkentsék a gázártámo-gatásra fordított összeget, így a támogatási rendszerhez is hozzányúltak azért, hogy a korábbi, fogyasztás mértékéhez kötött, de alanyi jogon járó segítséget a kizárólag szociális alapú váltsa fel.

Az első lépések még tavaly megtörténtek. Kedvezményt a nagycsaládosok (három vagy több gyermek után családi pótlékra jogosultak), azok a családok, ahol súlyos fogyatékossággal élő családtag van és a nyugdíjasok (utóbbiak csak távhőtámogatást) kaptak, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem érte el a nyugdíjminimum kétszeresét, azaz az 51 600 forintot, illetve egyedül élő nyugdíjasoknál a nyugdíjminimum háromszorosát, 77 400 forintot. A kedvezményezettek 1500-3000 köbméter közötti gázfogyasztás esetén 1500 köbméter alatti fogyasztásnak megfelelő számlát kapnak, 3000 köbméter felett pedig köbméterenként 73,52 forintot fizetnek 93,57 forint helyett.

Január elseje után rászorultsági alapon azok kaphattak különböző mértékű gázár- és távhő-kompenzációt, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladta meg a nyugdíjminimumhoz viszonyítva meghatározott különböző értékeket. A szociális tárca legfrissebb adatai szerint eddig több mint 2,2 millió igénylés érkezett, közülük január 1-jéig visszamenőlegesen 2,1 millióan jogosultak a támogatásra, minden további igénylő csak a benyújtást követő hónap elsejétől kaphat kompenzációt. Májusban például csaknem 27 ezren nyújtottak be igénylőlapot a szociális minisztériumhoz.

Arról, hogy mennyibe került eddig az államnak a gázártámogatás, a Magyar Államkincstár a féléves zárás után tud majd adatokat mondani.

Bár az árak átlagosan 30 százalékkal emelkedtek, sok háztartás - főként a díjkompenzációban részesülő távhőfűtéses lakások - meg sem érezte a költségnövekedést. A legmagasabb támogatási kategóriába tartozó, átlagos méretű lakások számlafizetőinek több ezer forinttal kevesebbe került a fűtés, mint tavaly.

A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. jelentése szerint a 2006-2007-es tél kiugróan enyhe volt: már a novemberi és a decemberi átlagos hőmérséklet is 2,4-3,2 fokkal magasabb volt az elmúlt év ugyanezen két hónapjának átlaghőmérsékleténél. A februári átlaghőmérséklet 3,7, a januári pedig 6,3 Celsius-fokkal múlta felül az előző tíz évben mértet, így a távfűtéses lakások hőfelhasználása is jelentősen csökkent - derül ki a Napi Gazdaságból.