Négy év múlva nyílik az uniós postapiac

Vágólapra másolva!
Az Európa Parlament közlekedési bizottsága hétfő este rendezett szavazásán a képviselők támogatták Franciaország és Luxemburg javaslatát arról, hogy 2009 helyett 2011-ben valósítsák meg a postapiac megnyitását. Az Európa Parlament plenáris ülése várhatóan júliusban hagyja majd jóvá a bizottság javaslatát.
Vágólapra másolva!

A képviselők szerint még két év felkészülési időre van szükség ahhoz, hogy biztosítani lehessen, hogy a leveleket Európa-szerte mindenütt kikézbesítik, megfizethető költségek mellett. Időt kell hagyni arra is, hogy a postai szolgáltatók hozzászokjanak a versenyhez.

Az unió tagországainak kormányai e hónap elején nem tudtak megállapodni arról, hogy mikor szűnjék meg az 50 gramm súly alatti levelek kézbesítésének monopóliuma, mivel Franciaország - több más ország támogatását élvezve - garanciákat kért a nemzeti monopoltársaságok további működésére.

A nehezebb levelek postai piacát már liberalizálták az unióban. Az EU bizottsága, Németország, Nagy-Britannia és mások azt javasolták, hogy a 27 tagú unióban a levélforgalmat 2009-ben liberalizálják, azzal érvelve, hogy ezzel javul majd a szolgáltatás színvonala.

A bizottság egyben azt is megkövetelné, hogy a postai szolgáltatók garantálják a közszolgáltatásokat - minden településen a hét öt napján az egyszeri levélkihordást és -elvitelt. A kormányok a közszolgáltatás pénzügyi kérdéseinek tisztázását fontosnak tartják még azelőtt, hogy a rivális postai szolgáltató cégek piacra lépnek a liberalizálásra kijelölt időben.

A tagországok egyike-másika késlekedik a már vagy 15 évvel ezelőtt felvetett postapiaci verseny megteremtésében. A posta piacának mérete 88 milliárd euró körüli, és a levelek kilencven százaléka az üzleti szféra levelezése, amit a piacra lépő új szolgáltatók meg szeretnének hódítani. Ugyanakkor a távoli települések nem jövedelmező postai szolgáltatását a cégek elhanyagolnák.

Franciaország, Belgium, Görögország, Ciprus, Luxemburg, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország késlekedik a liberalizációval, ha elvi kifogásokat nem támasztanak is az ellen. Németország, Hollandia, Finnország, Svédország és Dánia a gyorsabb piacnyitás híve. Ez idáig csak Svédország, Nagy-Britannia és Finnország épített le minden postai monopóliumot.

A kompromisszumos német javaslat értelmében az országoknak "saját ütemükben" kellene bizonyos határidőre megvalósítaniuk a postai piacnyitást, bizonyos átmeneti időre haladékot is kapnának azok, amelyek nem valósítanák meg 2009-re a piacnyitást.

Az unió 12 új tagországa és a postaszempontból nehezebb településszerkezettel (pl. sok sziget) rendelkező országok 2013-ig kapnának haladékot a levélszolgáltatások liberalizálására.

Azok az országok, amelyek már teljes egészében liberalizálták postai szektorukat, megtagadhatják majd a piacra lépést azon uniós országok cégeitől, amelyek 2011-ig vagy később sem nyitották meg a piacukat - javasolja a bizottság.