A reformok hatására vár a Moody's

Vágólapra másolva!
A Moody's nemzetközi hitelminősítő intézet stabilan hagyja Magyarország A2-es besorolásának kilátását, amíg nem láthatók a reformok egyértelmű hatásai - mondta Alexander Kockerbeck, az intézet németországi vállalatának elnökhelyettese a Moody's csütörtöki budapesti konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Alexander Kockerbeck elmondta: látni kell, hogy a kormány hogyan hajtja végre a reformokat, és csak ezután lehet szó felminősítésről. A kormányzati kiadások csökkentésére vonatkozó intézkedések elsősorban 2008-ra, 2009-re várhatók. Amíg nem látni ezek egyértelmű hatását, stabil marad az ország besorolásának kilátása" - tette hozzá.

Alexander Kockerbeck az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: idő kell ahhoz, hogy megbizonyosodjanak arról, milyen hatása lesz a gazdaságra a kiadáscsökkentő intézkedéseknek. Hozzátette: a tavaly decemberi leminősítés okának meg kell szűnnie ahhoz, hogy pozitívra változtassa a most stabil adósságbesorolás kilátását. Véleménye szerint az érzékenyebb területeken is végre kell hajtani a reformokat, hogy a rendszer kiszámíthatóbbá váljon.

A Moody's elsősorban arra hivatkozva hajtotta végre a leminősítést, hogy kétségesnek látták a kiigazítási-intézkedési csomag teljes végrehajtását, véghezvitelét. Az elnökhelyettes a Moody'snak a másik két nemzetközi hitelminősítő-intézethez képest derűlátóbb osztályzatát azzal magyarázta, hogy Magyarország és az unió között hosszú időre visszanyúló és szoros gazdasági kapcsolat áll fent.

Hozzátette: egyes szektorok jobban integrálódtak, mint más gazdaságok. Példaként említette a magas hozzáadott értéket képviselő termékek disztribúciós, marketing áncait. Másrészről Magyarországon magas a minősége az államadósság kezelésének és az adósság lejárati szerkezetének. Alexander Kockerbeck elmondta: a döntéskor ezek valamelyest ellensúlyozzák az ország gazdaságának gyengeségeit.