Nyári csúcson az áramfelhasználás

Vágólapra másolva!
A rendkívül magas csütörtöki hőmérséklet következtében az országos villamosenergia-felhasználás elérte az eddigi csúcsot. A villamosenergia-rendszernek azonban elég tartaléka volt, a fogyasztók áramkorlátozása szóba sem került - mondta Kapás Mihály, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) Országos Diszpécser Szolgálatának vezetője az MTI-nek csütörtökön délután.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések alapján a Mavir felkészült arra, hogy a forró napokon növekszik az áramfelhasználás, hiszen megnő a hűtési igény. Az áramfogyasztás napi legnagyobb értéke már szerdán 6116 megawattot ért el, és számítani lehetett arra, hogy csütörtökön a 6150 megawattot is megközelíti. Ez szinte megegyezik a 6140 megawattos 2003. évi téli csúcsfogyasztással. Az eddigi legmagasabb értéket, 6439 megawattot 2005 decemberében mérték.

A Diszpécser Szolgálat vezetője jelezte: kánikulában 2-3 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés akár 250-300 megawatt terhelésnövekedést is igényelhet a rendszerben. Megjegyezte: a villamosenergia-rendszer terhelése évről évre emelkedik a gazdaság fejlődése függvényében, megfigyelhető azonban, hogy a nyári csúcsterhelés növekedése intenzívebb, mint a télié. Míg 2001 és 2006 között a téli csúcsterhelés 500 megawattal nőtt, a nyári ugyanezen időszak alatt 1000 megawattal emelkedett. A trend nagyrészt a megnövekedett hűtési igénnyel magyarázható.

A magyar villamosenergia-rendszer beépített erőművi kapacitása jelenleg meghaladja a 9000 megawattot. A Mavir korábban nyilvánosságra hozott becslései szerint 2015-ig a gazdaság növekvő energiaigénye, valamint az erőművi selejtezések miatt mintegy 3000 új kapacitás építésére lenne szükség.

Kapás Mihály szólt arról is, hogy a Mavir feladata, hogy felkészüljön a várható fogyasztói igények kielégítésére, összehangolja az erőművi kapacitásokkal és a szükséges importtal. Ha szükségesnek látja, a terveket szakmai egyeztető fórum elé viszi, amelynek tagjai a villamosenergia-ipar szereplői - áramtermelők és -szolgáltatók, -kereskedők, valamint az érintett hivatalok képviselői.

A bizottság - amelynek neve hivatalosan Krízis Munkabizottság - legutóbb a múlt héten ülésezett, amikor arról egyeztettek, hogy a következő hónapok során, júliusban és szeptemberben két időszak is lesz, amikorra meg kell szervezni, hogy a kötelezően előírt 1330 megawatt tartalék rendelkezésre álljon. A résztvevők megállapodtak arról, hogy karbantartások átütemezésével, kiegészítő importvásárlásokkal, valamint az úgynevezett vezérelt (közismert nevén éjszakai) áramfelhasználás átterelésével biztosítják a szükséges tartalékot.

A fogyasztói korlátozásokkal kapcsolatos kérdésre Kapás Mihály elmondta, hogy a Mavir tevékenysége során kétféle korlátozásra készült fel. Az egyik, amikor üzemzavar történik valamelyik, esetleg több erőműben egyszerre - ilyen eset történt az idén május 21-én. Ilyenkor a saját tartalékok felhasználásával, illetve azonnali import vásárlásokkal biztosítják a rendszer egyensúlyát. Ha mindez kevés, fogyasztókat kell kikapcsolnia. A jogszabályok egyes fogyasztókat kizárnak a kikapcsolhatóak köréből, a többi viszont egyenrangú ebből a szempontból, és az áramszolgáltatókon múlik, hogy kit kapcsolnak ki, hogy teljesítsék az előírt mennyiségű fogyasztáscsökkentést.

A másik a rotációs korlátozási rendszer, amelyet arra az esetre dolgoztak ki, ha előre látható esemény miatt csökkenteni kell a felhasználást. Ilyenkor előre rendelik el a korlátozást, és a fogyasztói csoportokat 3-3 órás időtartamra kapcsolják ki, majd cserélik őket. Ilyen korlátozás eddig még nem volt Magyarországon.