Jelentős áramdíjemelés Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Jövőre 28 százalékkal nő az áram nagykereskedelmi ára Szlovákiában. Ez az az ár, amelyen a Slovenské Elektrarne (SE) a regionális elosztótársaságoknak és az ipari nagyfogyasztóknak adja az áramot.
Vágólapra másolva!

Így az áram ipari ára megawattóránként 2096 koronára emelkedik jövőre Szlovákiában. A nagykereskedelmi ár mintegy harmada a háztartási áramdíjnak.

Az SE jövőre mintegy 24 terawattóra áramot termel, ebből 10 terawattóra a háztartások energiaszükséglete. A háztartási áramdíjak jövő évi alakulásáról egyelőre nincsenek konkrét adatok. A szlovák kormány részéről korábban több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, amely arra utal, hogy nyomást akarnak gyakorolni a közszolgáltatókra az árak csökkentése végett. A szlovák kormányfő azt is bejelentette, hogy az energiatermelő cégek felügyelőbizottságaiba olyan embereket küldenek, akik az állam érdekeit hatékonyabban képviselik. Robert Fico szerint az előző kormány alatt a képviselők csak a monopóliumok érdekeit védték.

A szlovák gazdasági miniszter tavaly augusztus végén azt mondta, hogy a kormány szeretné visszaszerezni az ellenőrzést az energiapiaci közszolgáltatók felett, és korlátozni akarja a külföldi tulajdonosok befolyását, akik a privatizációs ügyletek során kisebbségi részesedéseket vásároltak.