Olcsóbb lesz a mobilozás külföldön

Vágólapra másolva!
Hamarosan jelentősen olcsóbban használhatják a magyar előfizetők is mobiltelefonjaikat külföldön. Hatályba lép június 30-án az unió mind a 27 tagállamában  az Európai Unió roamingrendelete - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.
Vágólapra másolva!

Az uniós roamingrendelet június végi, az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésével a belső piaci szabályozás e lényeges eleme június 30-án az EU mind a 27 tagállamában kötelező erőre emelkedik.

Az Európai Bizottság által 2006. július 12-én kezdeményezett jogalkotási folyamat célja az volt, hogy megfékezzék a fogyasztókra, illetve az üzleti úton levő üzletemberekre más uniós tagállamba utazásuk alkalmával háruló kiugróan magas roamingdíjak emelkedését. A visszaélések elkerülése érdekében az egyes országok nemzeti szabályozó hatóságai a bizottsággal karöltve figyelemmel kísérik az új roamingszabályozásra való áttérés folyamatát.

Korábban Kóka János gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy leghamarabb augusztustól lehet olcsóbb a roaming az Európai Unión belül a mobiltelefonok külföldi használata után. A díjak a jelenlegi árak felére-harmadára mérséklődnek. Az uniós roamingrendelet az uniós országokból kezdeményezett hazatelefonálás 250-650 forintos percdíjait 147 forintra, a hívásfogadás 95-220 forintos díjait pedig 72 forintra szorítja le a magyarországi mobilszolgáltatók esetében.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke korábban elmondta: a jogszabály a három magyarországi szolgáltatót arra kötelezi, hogy legkésőbb július végéig személyre szabott árajánlatot tegyenek ügyfeleiknek.

Ezt követően igény esetén egy hónapon belül az új tarifák szerint lehet telefonálni külföldön, de legkésőbb szeptember végéig mindenkinél érvénybe lépnek az új díjszabások. Számítások szerint a mobiltávközlési szolgáltatók bevételeinek 2,5 százalékát teszik ki a roamingbevételek, s az ügyfelek éves szinten összesen 8-15 milliárd forintot spórolnak meg a díjcsökkenéssel.

A szolgáltatók kieső bevételeit kompenzálhatja az, hogy az emberek várhatóan többet telefonálnak majd külföldről.

Az uniós roamingrendelet az elkövetkező évekre további díjcsökkentést tesz kötelezővé. Jövő nyáron a hazatelefonálás a jelenlegi euró-árfolyamon 138 forintba, 2009-ben pedig 129 forintba kerül, míg a külföldön történő hívásfogadásért 2008-ben 66 forintot, 2009-ben pedig 57 forintot kell majd fizetni. Az EU-n belüli hívások roamingdíja egységes lesz.

A mobiltelefonról belföldről hívott külföldi számok díjaira az uniós rendelet nem vonatkozik, csakúgy, ahogyan az EU-n kívüli külföldi országokra érvényes roamingdíjak sem változnak a rendelet nyomán.