Adagolják a benzint Iránban

Vágólapra másolva!
Százméteres sorok alakultak ki egyes helyeken a benzinkutaknál Iránban, és néhány kutat fel is gyújtottak dühükben az autósok, akik elmulasztották feltölteni autóikat a benzinadagolás bevezetése előtti napon.
Vágólapra másolva!

Kedd éjféltől rendelték a világ negyedik legnagyobb nyersolajexportőr országában a benzin adagolását, ami egyes kutaknál kaotikus helyzetet idézett elő.

Hónapok óta tartó viták után rendelte el az olajipari minisztérium az üzemanyag racionalizálását, a magánautósoknak havi 100 liter benzin kiadását. Az országban az autósok jelentős része hozzászokott az olcsó és bőségesen rendelkezésre álló üzemanyaghoz annak ellenére is, hogy már májusban a kormány 25 százalékkal 1000 rialra, mintegy húsz forintnak megfelelő összegre emelte fel a benzin árát.

Hatalmas nyersolajtartalékai ellenére Iránnak nincs kellő feldolgozói kapacitása, ezért a benzin 40 százalékának importálására kényszerül, és ráadásul mind a hazai, mind pedig az importból származó üzemanyag árát támogatja a költségvetés.

Az IRNA iráni hírügynökség azt jelentette, hogy egyes képviselők az adagolás megszüntetését célzó törvény kidolgozását sürgetik.