Júliustól 15 perc késésért is fizet a MÁV

Vágólapra másolva!
Négy nap múlva startol a MÁV új személyszállítása. Július 1-jétől már 15 perc késés után visszafizeti a MÁV az Intercity hely- és pótjegyek árát, ha nem vihar miatt késnek a vonatok. Az utasok panaszait pedig tizenöt napon belül kivizsgálják. Ugyanakkor garantálják a tiszta vonatokat és a WC-papírt a mellékhelyiségekben - közölte a gazdasági és közlekedési miniszter. Július 16-án pedig, ha régi szerelvényekkel is, de tiszta belsővel indul a ferihegyi járat is.
Vágólapra másolva!

Minden külső engedélyt megkapott az utolsó pillanatban a MÁV-START Zrt., így július elsejétől új külön álló társaság működteti a személyszállítást - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. A MÁV-START Zrt. július 1-jétől havonta mintegy 90 ezer vonatot kíván közlekedtetni, ami évente mintegy egymillió vonatot jelent. Ezt a számot a jövőben a társaság még növelni is szeretné.

Ezentúl harminc perc helyett már 15 perc késés után visszafizeti a MÁV az Intercity hely- és pótjegyek árát, ha nem vihar vagy vis maior miatt késnek a vonatok. Lesz utascharta, amelynek alapján az utasok panaszait tizenöt napon belül kivizsgálják.

Kóka János szerint az új cégvezetés garantálja a tiszta vonatokat és a WC-papírt, valamint a papírtörülközőket a mellékhelyiségekben. Jelenleg ugyan olyan tisztítógépei vannak a vasúttársaságnak, hogy nagy része hónapokig nem működik, de most új 12-15 korszerű masinát szereznek be, mellyel 20 százalékkal növelik a vonatok takarítását.

Új vonatok és motorkocsik is lesznek, ugyanis a következő 7 évben 1000 milliárd forintot költenek vasúti infrastruktúrafejlesztésre. Így a jövőben a mozgáskorlátozottak utazási lehetőségei is javulnak - közölte a gazdasági és közlekedési miniszter.

Július 1-jétől 2008. március 31-ig Mosóczi László lesz a MÁV személyszállításért felelős üzletágának, a MÁV Start Zrt.-nek a vezérigazgatója. Az új vezérigazgató azért csak kilenc hónapra kapott megbízatást, mert a jövő év elején egy nemzetközi pályázatot írnak ki erre a posztra. Kóka János szerint, ha a pécsi operaház igazgatója lehet francia, akkor a vasúttársaság élére is nevezhetnek ki egy európai szakembert.

Az új cégnek tartozása nincs, mert minden hitel a MÁV-nál maradt. A társaság 62 milliárd forint tőkével alakult meg.

Július 16-ától Ferihegyen is megáll félóránként a vonat. Új kocsik nem lesznek, de a régieket kitakarítják - közölte Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

Július elsejétől újra 90 százalékos kedvezménnyel válthatnak bérletet a Volán és a MÁV járataira a felsőoktatásban tanuló nappali, illetve az esti tagozatos hallgatók a lakóhelyük és iskolájuk között. Az erről szóló törvénymódosítást hétfői ülésén fogadta el a parlament, a kedvezmény december 31-ig lesz érvényes. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint azonban továbbra sem lehet kizárni, hogy decemberig újabb, drasztikus áremelések lesznek.