Ukrán és orosz áramra szorulhatnak a csehek

Vágólapra másolva!
Nem lehet kizárni, hogy Csehország a jövőben ukrán és orosz áram behozatalára szorul, ezért a CEPS, az állami áramelosztó rendszert birtokló és működtető társaság bejelentette, hogy megkezdi a felkészülést erre az eshetőségre.
Vágólapra másolva!

"Ha a Cseh Köztársaságban nem épülnek rövid időn belül megfelelő nagyságú energetikai kapacitások - ami kizárt az atomerőművek fejlesztésének és az észak-csehországi barnaszénmedence kiszélesítése tiltásának feloldása nélkül - akkor az ország 2012 körül az áramtermelés terén megszűnik önellátónak lenni. A probléma egyetlen megoldását a keletről való árambehozatal fogja jelenteni" - mondta újságíróknak Vladimír Tosovsky, a CEPS igazgatója.

Tosovsky szerint reálisan a közeljövőben csak Oroszországból, vagy Ukrajnából lehet a közép-, illetve dél-európai régióba áramot importálni. Szakértői számítások szerint csak Csehországban 2020-ban már évi, mintegy 30 terrawattóra áram hiányozhat, s valószínű, hogy hasonló helyzetben lesznek a többi régióbeli országok is.

A CEPS fejlesztési terveiben számol azzal, hogy elosztó hálózatán keresztül más európai országokba is biztosíthatná a keleti áram átvitelét.

"Észak-Morvaországban három vonalon jelentősen növeljük a hálózat átviteli kapacitását" - jelentette ki Tosovsky, aki szerint mind a három projektet a jövő évben befejezik.

"Egész hálózatunkat 2012-ig korszerűsítjük. Erre évente 2,5 milliárd koronát szánunk" - pontosította a beruházások nagyságát az igazgató.

Az előrelátható energiagondokkal a közeljövőben a cseh kormány is foglalkozni kíván. Éles vita van azonban az ipari minisztérium és a környezetvédelmi tárca, illetve a zöldek és a polgári demokraták között. Míg a polgári demokrata Martin Ríman által vezetett ipari és kereskedelmi minisztérium nyíltan az atomenergia és az észak-csehországi barnaszénmedence bővítése mellett száll síkra, addig a zöldek által vezetett környezetvédelmi tárca minden eszközzel igyekszik ezt megakadályozni.