Félrevezető szlogenekért bírságolt a GVH

Vágólapra másolva!
Négymillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa az Autocentrum AAA Auto Gépjármű-kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t a fogyasztók megtévesztése miatt. A vállalkozás nem tudta alátámasztani adatokkal a reklámokban hirdetett piacelsőségét.
Vágólapra másolva!

Az autó-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás a magyar piacon történő megjelenése óta piacelsőségi állításokat fogalmaz meg reklámjaiban. Például az Autocentrum AAA Auto Kft. rendszeresen a "Közép-Európa legnagyobb használtautó kereskedése"-ként hirdette magát. A versenyhatóság úgy ítélte meg, hogy az ügyfelek a magyar vállalkozásra értik a reklámban szereplő állítást, nem pedig a több országban jelen lévő AAA Auto vállalatcsoport egészére, így megtévesztő lehet.

A társaság másik szlogenje ("a lehető legmagasabb árakat fizetjük") ugyanakkor azt sugallta a fogyasztónak, hogy autójáért az AAA Autónál többet kap, mint amennyit bármelyik más kereskedő fizetne egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező gépkocsiért. Ezt az állítást nem igazolta a vállalkozás, mivel csak azt kívánta közölni a potenciális vásárlókkal, hogy a szokásos objektív körülményeken túl további esztétikai szempontokat is figyelembe vesz az általa megvásárolt autók vételárának kialakítása során.

Az állítást megfogalmazó reklámozónak már az állítás közzétételekor rendelkeznie kell az állítás valódiságát alátámasztó bizonyítékokkal - hívja fel a figyelmet a GVH. A fogyasztóknak eljuttatott információk valóságtartalmát pedig minden esetben a közreadójának kell igazolnia.