Kevesebb a külföldi a magyar hotelekben

Vágólapra másolva!
Nem alakul jól a magyar hotelipar helyzete. Bár az első öt hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken kissé nőtt a forgalom, az emelkedés kizárólag a belföldi vendégeknek köszönhető. A kihasználtság viszont valamelyest nőtt.
Vágólapra másolva!

Január-májusban 1,1 millió külföldi vendég 3,1 millió éjszakát töltött el a szálláshelyeken, ez egy-, illetve kétszázalékos csökkenés 2006-hoz viszonyítva. Az 1,3 millió belföldi vendég csaknem hárommillió éjszakája viszont öt-, illetve kilencszázalékos emelkedést jelent - írja a KSH számaira hivatkozva a Napi Gazdaság. Az idei stagnálást jól jellemzi, hogy a magyarországi szálláshelyek összes árbevétele (84 milliárd forint) folyó áron csupán hét százalékkal emelkedett az első öt hónapban, miközben az ágazatban az áremelkedés ugyancsak hétszázalékos volt. Január-májusban a szállásdíjakból 46 milliárd folyt be országszerte, ebből a külföldi vendégektől 30, a belföldiektől pedig 16 milliárd forint származott. Ez azt igazolja, hogy az utóbbi évek - az üdülési csekkek által is hajtott - felfutása ellenére továbbra is a külföldi turisták hozzák a forgalom kétharmadát. Az idén a külföldiek által fizetett szállásdíj folyó áron csupán két százalékkal nőtt, míg a magyarok által fizetett 22 százalékkal.

A szállodák átlagosan 44 százalékos szobakihasználtságot produkáltak, ami két százalékponttal meghaladta a 2006-os foglaltságot. A külföldiek által eltöltött éjszakák száma az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákban kismértékben, a két- és egycsillagos kategóriában 8-10 százalékponttal mérséklődött a tavalyi értékhez képest. A magyarok által eltöltött éjszakák száma csaknem minden szállástípusban nőtt; a szállodák esetében a forgalom átlagosan tíz százalékkal nőtt, kivéve a kétcsillagos egységeket. A négycsillagos egységekben negyedével, az ötcsillagosokban hatodával nőtt az eltöltött éjszakák száma.

A szakmában egyébként a legnagyobb vesztesnek eddig a budapesti szállodákat, a legjobb helyzetben lévőnek a balatoni négycsillagos wellnesshoteleket tartják. Kapócsi Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint általánosítani nem lehet: amíg a 3-4 csillagos budapesti házak 5-7 százalékos visszaesést regisztráltak, az ötcsillagosok jól teljesítettek. Üzleti utazók tehát vannak, de a megszokottnál kevesebb a külföldi turista, míg az idehaza üdülési csekkel utazók egy része valószínűleg már elhasználta a rendelkezésére álló kedvezményt. A fővárosi hotelek foglaltságát javíthatja azonban a Magyar Turizmus Rt. szervezésében meghirdetett attraktív nyári kampány és az újabb fapados járatok várható megjelenése.

Akad, aki szerint a kedvezőtlen helyzet kialakulásához hozzájárult, hogy az állam által korábban nyújtott fejlesztési támogatások eredményeként mára túlkapacitás jött létre, az átlagárak jelentős csökkenése pedig belátható időn belül kikényszeríti a piaci konszolidációt. Ezt jelzi, hogy jó nevű, klasszikus négycsillagos hotelek is egyre inkább csatlakoznak olyan, úgynevezett "time share" alapú értékesítési rendszerekhez, ahol a vendég több évtizedre szóló, átruházható, örökölhető üdülési jogot vásárol.