A PSZÁF vizsgálja a MOL részvényügyeit

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megerősítette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a NAPI Gazdaság korábbi információját arról, hogy vizsgálat folyik a Mol részvényügyleteivel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, hogy a felügyelet itthon és külföldön is megvizsgál minden körülményt az ügy kapcsán. A Mol eközben újabb sajátrészvény-vásárlásokat jelentett be, július 5-én további 1 millió 383 ezer 410 saját részvényt vásárolt 28 100 forintos átlagáron, így összesen már 2 millió 591 ezer 984 saját részvénye van, ami az alaptőke 2,37 százalékát képviseli.

A befektetőknek tehát nincs okuk panaszra, izgalomban nincs hiány a Mol (és az OTP) körül sem. Ráadásul Megdet Rahimkulov cége, a Kafijat Kft. hivatalosan is bejelentette június 14-ei, 38 milliárdos tőkeemelését, amelynek célját is megjelölte: Mol- és OTP-részvények vásárlása.

A felügyeleti vizsgálattal kapcsolatban az egyetlen igazi kérdés, hogy tisztázhatja-e, vajon kié is az a közel 6 százalékos részvénycsomag, amelynek tulajdonosa a Bank Austria Creditanstalt egyik ügyfele, illetve hol is van az OMV frissen vásárolt 8,6 százalékos Mol-részvénycsomagja. A felügyelet szóvivője ugyan egyáltalán nem erősítette meg, hogy ez a vizsgálat kiterjedne az OMV Mol-részvényekkel kapcsolatos tevékenységére, mégis meglepő lenne, ha ez kimaradna a vizsgálatból.

A PSZÁF vizsgálata a kormány által ellenséges felvásárlónak minősített OMV és a részvények hozzájutásában közreműködő Rahimkulov-cégek, illetve a VCP tevékenysége mellett a Mol részvény-kölcsönadási gyakorlatát is vizsgálhatja. Aggályos lehet ugyanis az a gyakorlat is, ahogy a Mol különböző cégekhez kihelyezte immár több mint 30 százaléknyi részvényét, amelyek szavazatai az igazgatóságot támogatták eddig, miközben az OMV nem szavazhat 10 százaléknál többet -írja a Napi Gazdaság.