Most érdemes dinnyét venni

Vágólapra másolva!
Bőséges és jó minőségű az idei dinnyetermés. A korai érés miatt az exportpiacokon csökkent a kereslet, ezért alacsonyak az árak a kínálati piacon.
Vágólapra másolva!

Javában zajlik a dinnyeszüret, az idén várhatóan 200-220 ezer tonna dinnye terem Magyarországon, ami 50-70 ezer tonnával több az előző évinél.

A magyar dinnye kétharmadát külföldön adják el, ezzel Magyarország az ötödik exportőrnek számít a világon. Általában nincs konkurencia vagy árharc a nagyobb termelő országokkal, ám az idei időjárás sajátosságai miatt a hazai termés egy időben érkezett a fő konkurensekével Európa piacaira. A spanyol, görög és olasz szezon 2-3 hetet csúszott, a magyar pedig ugyanennyivel korábban kezdődött, ami túlkínálatot, tehát áresést eredményezett.

Az árakra a hűvös németországi és lengyelországi időjárás is negatívan hatott, ilyenkor ugyanis nem veszik a dinnyét - mondta el az [origo] kérdésére Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitWeB) ügyvezetője.

A magyar dinnye minősége idén különösen jónak számít a kedvező időjárás miatt. A Kárpát-medence éghajlatának köszönhetően általában is elmondható, hogy kedvezőbb a sav-cukor aránya, mint a mediterrán térségekből érkező gyümölcsöké. Az aromaanyagok jobban érvényesülnek, végeredményben tehát zamatosabb a termény.

A Nagykőrösi úti piacon a dinnye nagykereskedelmi ára 40-45 forint körül van, ami harmada az egy évvel korábbinak. A fogyasztói piacokon is 98 forint a dinnye, bár 89-ért is lehet találni, ami a tavalyi ár fele. Az import termény ára gyakorlatilag megegyezik a hazaival.

A dinnye tehát olcsó, és csak akkor esik tovább az ára, ha a következő hetekben hűvös lesz az időjárás, és a kereslet tovább csökken. Melegebb időben felfut a kereslet, amit a termelők megpróbálnak érvényesíteni az árban. A kereskedelem azonban általában tartani szeretné a számára kedvező pozíciókat, tehát az alacsony ár tartósnak ígérkezik.