Irán: szigorúan veszik a benzinfejadagot

Vágólapra másolva!
Iránban tovább szigorítottak a havi benzinfejadagra vonatkozó szabályozáson; keddtől további intézkedésig a magánautós semmilyen indokkal nem tankolhat többet havi száz liternél.
Vágólapra másolva!

Az iszlám köztársaságban június 27-én bevezetett - itt-ott erőszakba torkolló tiltakozásokat kiváltó - kvótarendszert mostanáig enyhítette az a szabály, amelynek értelmében akinek szüksége volt rá, a hivatalosan megállapítottnál magasabb áron vásárolhatott üzemanyagot a havi adagon - magánautósok esetén 100 literen, hivatali gépjárművek esetén 300 literen, taxisok esetén pedig 800 literen - felül is.

Most ezt az engedményt szüntetik meg Golám-Ali Haddád-Ádel parlamenti elnök keddi bejelentése szerint. Jóllehet Irán a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) vezető tagjaként napi négymillió hordó nyersolajat termel, elégséges finomítókapacitás híján évente nyolcmilliárd dollárt kénytelen költeni olajimportra.

A teheráni kormány azzal indokolta a benzinjegyrendszer bevezetését, hogy be kell tömni az államháztartáson tátongó lyukat és mérsékelni kell az elsősorban a nagyvárosi autóközlekedésre visszavezethető légszennyezést.