Magyar-orosz nanotechnológiai cég alakult

Vágólapra másolva!
Magyar-orosz tulajdonú nanotechnológiai társaság alakult Miskolcon az iparág kutatás-fejlesztésben elért eredményeinek hasznosítására, a cég alapító okiratát szerdán írták alá.
Vágólapra másolva!

A Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság Infokommunikációs és Innovációs Munkacsoportjának ez év áprilisi miskolci ülésén jelentette be a két fél, hogy tudományos együttműködésen alapulva közös gazdasági társaságot hoznak létre Miskolcon a nanotechnológiai kutatás-fejlesztésben elért eredmények hasznosítására.

A nanotechnológiát világszerte a következő ipari forradalom egyik fontos tényezőjének tartják, ami egyben azt jelenti, hogy egyre nagyobb pénzeket fordítanak erre a területre. A közelmúlt adatai szerint világszerte 300 egyetemi intézet és 500 cég volt érintett a nanotechnológiai kutatásokban, aminek költségvetése az USA-ban, Japánban és az Európai Unióban mintegy 4 milliárd dollárra tehető.

A miskolci székhelyű, 50 millió forint törzstőkéjű Nanovo Kft. alapító okiratát Káli Sándor, Miskolc polgármestere, Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságának elnöke, valamint Viktor Alekszandrovics Bikov, a Nanotecnologia MDT és Anatolij Szuhoparov, az Angstrem-T Co. vezérigazgatója írta alá.
Az újonnan létrejött társaságban 51 százalékos tulajdoni hányaddal bír a miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Miskolc Holding Zrt., a társaság két orosz tulajdonosa a Nanotecnologia MDT és az Angstrem-T Co.

A közös cég a kutatóműhelyekben kidolgozott technológia segítségével ipari méretekben állít majd elő nanotechnológiai termékeket, főként gyártókészülékeket. A két orosz cég a nanotechnológia területén jelentős kutatás-fejlesztési tapasztalatokkal és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Az orosz kutatások élen járnak a legparányibb méretekkel foglalkozó nanotudományok szakterületén: az atom-, illetve a molekulaegyesítés technológiájának alkalmazásában kimagasló eredményeket értek el.

Az előzményekhez tartozik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tavalyi magyarországi látogatásának időpontjában a magyar és az orosz szakminiszter aláírta a két ország nanotechnológiai együttműködési programjáról és a miskolci innovációs központ létrehozásáról szóló megállapodást. Ennek értelmében kezdődhet meg a kutatómunka az úgynevezett NAP-NANO pályázatnak köszönhetően a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén, a nanotechnológiai kutatólaboratóriumban.