Júliusra 95,1 milliárdos többletet vár a PM

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) júliusra 95,1 milliárd forint államháztartási többletet vár a pénzforgalmi adatok alapján - jelentette be Tátrai Miklós, a tárca államtitkára. A nyugdíjkiadások a PM várakozásainál rosszabban alakultak, a tb-alapok azonban a várt hiány helyett többlettel zártak.
Vágólapra másolva!

Tavaly júliusban - önkormányzatok nélkül - 33 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás.

Szeptember végére az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1215 milliárd forintra várható, ami a GDP 4,8 százalékának felel meg - közölte az államtitkár -, az éves deficit előirányzat továbbra is 1529,1 milliárd forint, ez a GDP 6 százalékával egyenlő. Eredményszemléletben, ami tartalmazza az önkormányzatok adatait is, a hiánycél a GDP 6,4 százaléka.

Tátrai Miklós elmondta: a hiány megegyezik az előzetesen közölt 250,7 milliárd forinttal, ami 2,9 milliárd forinttal kisebb a prognózisnál. Az első féléves deficit összege 1003,7 milliárd forint, ami a GDP 4 százaléka. A központi költségvetés júniusban 267,7 milliárd forint hiányt halmozott fel.

A bevételek a prognózisnak megfelelően teljesültek - jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy a főbb adóbevételek közül a társasági adó és az általános forgalmi adó bevételek elmaradtak a prognózistól, míg a regisztrációs adó és a személyi jövedelemadó a várakozásoknál kedvezőbben alakult. A központi költségvetés kiadásain belül a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai mintegy 3 milliárd forinttal nagyobbak lettek a várt értéknél.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai júniusban 14,8 milliárd forint többlettel zártak, az elkülönített állami pénzalapoknál is szufficit keletkezett, melynek összege 2,2 milliárd forint.

Az első félévi adatok szerint a központi költségvetés összesített mérlege 1091,1 milliárd forint hiányt jelez, a tb-alapok a várt 34 milliárd forintos deficittel szemben 27,7 milliárd forintos többletet halmoztak fel. Az elmúlt év első felében a tb-alapok hiánya 161,5 milliárd forint volt, azaz 2007 első hat hónapjában a bázishoz képest 189,2 milliárd forinttal kedvezőbb mérleg alakult ki.

Az elkülönített állami pénzalapok idei első hat havi mérlege 59,7 milliárd forint aktívum, ami 41 milliárddal meghaladja a PM által prognosztizált összeget. A Pénzügyminisztérium a korábbinál két százalékkal, 50 milliárd forinttal nagyobb nyugdíjkiadással számol - felelte újságírói kérdésre Várfalvi István, a tárca szakállamtitkára, hozzátéve, hogy a vártnál magasabb nyugdíjas-infláció és a vártnál gyorsabb bérnövekedés áll a többlet nyugdíjkiadás mögött.

A jövő évre érvényes adótörvények tervezete szeptember elejére készül el, így csak akkor lehet válaszolni arra a kérdésre is, hogy a Budapesti Értéktőzsde vezetése által javasolt tőzsdeélénkítési csomag helyet kap-e a 2008. évi adótörvények között - mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy jelenleg csak a koalíciós megállapodásban rögzített adóváltoztatások beépítése van napirenden.