Prágai bankot perel a cseh állam

Vágólapra másolva!
Nemzetközi döntőbírósági pert indított hétfőn Párizsban a prágai CSOB bank ellen a cseh pénzügyminisztérium. Az Euro című cseh gazdasági hetilap internetes honlapja által kora reggel kiadott hírt a pénzügyi tárca a nap folyamán megerősítette.
Vágólapra másolva!

A cseh pénzügyminisztérium 26,7 milliárd koronát követel a belga kézben lévő CSOB banktól ellentételezésként azért, hogy 2000-ben magára vállalta az IPB bank rossz hiteleit, s így a CSOB jelképes egy koronáért szerezte meg az IPB-t.

A japán Nomura pénzügyi csoport kezében lévő IPB bankban a kilencvenes évek végén korrupció gyanús dolgok játszódtak le, ezért 2000-ben az akkori cseh kormány egy váratlan akcióval állami felügyelet alá helyezte a bankot, majd jelképesen egy koronáért eladta a CSOB-nek. Az állam ugyanakkor magára vállalta az IPB rossz hitelei rendezésének az ügyét, így a CSOB a megtisztított IPB-t kapta meg.

A cseh pénzügyminisztérium lépésének az előzménye, hogy a CSOB bank nagyjából egy hónappal ezelőtt nemzetközi döntőbírósághoz fordult és 1,7 milliárd koronát követel az államtól éppen az IPB-ügy kapcsán - mondta újságíróknak Radek Snábl, aki a pénzügyminisztériumban a döntőbírósági ügyeket kezeli.

"A CSOB lépése után nekünk harminc napunk volt arra, hogy megtegyük a válaszintézkedést. Ennek keretében a bírósághoz intézett anyagunkban elutasítottuk a CSOB keresetét, mint megalapozatlant és mi magunk követelünk 26,7 milliárd koronát, amely az akkori ügyben az állam vesztesége volt a rossz hitelek rendezése kapcsán" - pontosította a tárca álláspontját Snábl. "Mi azt állítjuk, hogy a CSOB áron alul, irreális áron jutott az IPB-hez" - szögezte le.

A cseh állam és a japán Nomura nemzetközi döntőbírósági pere az IPB bank ügyében tavaly peren kívüli megállapodással lezárult. A megállapodás konkrét részleteit a mai napig nem hozták nyilvánosságra. Megfigyelők szerint a cseh állam lépése válasz a CSOB követelésére, amelyet a minisztériumi szakértők és az elemzők is megalapozatlannak tartanak.