Álellenőrök is "razziáznak" az APEH nevében

Vágólapra másolva!
Álellenőrök is "razziáztak" az adóhatóság nevével visszaélve a közelmúltban a Balaton partján, illetve az ország egyéb területein - jutott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tudomására. Az APEH ezért felhívja az adófizetők figyelmét arra, hogy az "igazi" APEH-ellenőrök nem csak a hatósági igazolványukkal, hanem egyéb dokumentumokkal is igazolják megbízásukat az ellenőrzés lefolytatására, és végrehajtható határozat hiányában nem kérnek semmilyen jogcímen pénzt.
Vágólapra másolva!

A Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság munkatársai a hétvégi balatoni akció során egy ellenőrzés végzése közben arról kaptak tájékoztatást az ellenőrzöttől, hogy nála nem sokkal korábban járt revizor, és mindent rendben talált. Az ügyfél az álellenőrnek az eljárás lefolytatásáért 4000 forintot fizetett ki.

Az APEH revizorai a helyszíni vizsgálatok során sem eljárási illetéket, sem helyszínen fizetendő bírságot nem szabnak ki, és semmilyen formában nem kérnek pénzt az ellenőrzött adózótól az eljárás lefolytatása közben.

Az APEH-ellenőrzést végző revizorok a hatósági igazolványuk felmutatása mellett hivatalos, pecséttel ellátott megbízólevéllel igazolják kilétüket - amennyiben ez nem így történne, akkor az ellenőrzés kezdetekor az megkövetelhető -, illetőleg jogszabályokban rögzített, az alapvető alaki és tartalmi kellékeket tartalmazó többoldalas hatósági jegyzőkönyvben rögzítik az ellenőrzés tényét és a helyszíni megállapításokat.

Amennyiben hibát, hiányosságot tárnak fel, akkor a szankcióként kiszabott bírság összegéről, annak megfizetésének módjáról és határidejéről minden esetben határozat készül.