A fiatal gazdák több támogatást kapnak

Vágólapra másolva!
A 40 év alatti gazdálkodók több agrártámogatási program keretében is 10 százalékkal több támogatáshoz juthatnak abban az esetben, ha augusztus 1-15. között regisztráltatják magukat fiatal mezőgazdasági termelőként - közölte Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az Agrya elnöke.
Vágólapra másolva!

A magyar mezőgazdaságban, hasonlóan az Európában tapasztaltakhoz, egyre jellemzőbb az elöregedés. Ezért a generációváltást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program több eszközzel is segíti. Az intézkedések között szerepel a fiatal mezőgazdasági termelők indulásának és az idősebb termelők úgynevezett gazdaságátadásának támogatása. Ezeket egészíti ki most egy új lépés, amely többletforrást nyújt a 40 év alatti gazdálkodók számára a regisztráció esetén.

Többlettámogatást kaphatnak a növénytermesztés és a kertészet korszerűsítésére, az állattartó telepek modernizálására, a növénytermesztésben, az állattenyésztésben alkalmazott önálló, építéssel nem járó gépek, berendezések beszerzésére és az ültetvénytelepítésre is.

A regisztrációt azok a 20-40 év közötti gazdálkodók kérhetik, akik rendelkeznek a tevékenységükkel kapcsolatos, a gazdálkodáshoz szükséges üzleti tervvel és a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági végzettséggel. A regisztráció augusztus 1-jétől kérhető. A regisztráció végső időpontja augusztus 15-e a jogszabályi rendelkezés szerint.

A kérelemről 15 napon belül döntenek, és kiadják az igazolást, amely szükséges a többlettámogatás igényléséhez. A sikeres regisztráció 2008. december 31-ig feljogosítja a 40 év alatt gazdálkodót a 10 százalék többlettámogatás igénylésére. Az Agrya elnöke felhívta a figyelmet arra: a regisztráció elmulasztása esetén 2008. december 31-ig nem élhetnek a többlettámogatás lehetőségével. Jelezte azt is, mivel teljesen új lehetőségről van szó, az Agrya már kezdeményezte az FVM illetékeseinél az eredeti határidő meghosszabbítását.