Vágólapra másolva!
Az autópálya-matrica értékesítési adatok szerint az év első felében az autósok 25 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak, mint 2006 hasonló időszakában - közölte az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. szerdán.
Vágólapra másolva!

Az ÁAK matrica-árbevétele 26,3 milliárd forint volt az első hat hónapban, szemben a bázisidőszaki 19,65 milliárd forinttal.

A január-júniusi adatok szerint valamennyi díjkategóriában jelentős forgalomnövekedés volt. Kiugró növekedést produkált a főutak díjasításáról szóló rendelet április 1-jei bevezetésének köszönhetően a D4-es kategória havi matricája, amelynek eladása 164 százalékkal emelkedett.

Rendkívül népszerű a nehéz-tehergépjárművek számára 2006-ban bevezetett D4 egynapos, valamint a már régebb óta kapható heti matrica, mindkét kategória esetében jelentős, több mint 40 százalék volt a növekedés. Az éves matricát vásárlók összesített száma 12 százalékkal emelkedett.

Az értékesítési darabszámok növekvő tendenciája mögött az autópályák forgalmának emelkedésén kívül a gyorsforgalmi úthálózat bővülése, valamint a főutak díjasítása áll. Az ÁAK megjegyzi, hogy áprilistól a D2 és D3 díjkategóriába tartozó járművekre is érvényes az egynapos matrica. Ezt korábban csak a D4 kategóriába tartozó 12 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsikra vásárolhattak meg a járművezetők.

További keresletnövelő tényező, az M6-os autópálya tavaly átadott mintegy 65 kilométere, amely nemcsak új pályaszakaszként lépett a rendszerbe, hanem egyben új irányban tette lehetővé az autópályán való közlekedést.