A Balatonnál nő, máshol csökken a szobakihasználtság

Vágólapra másolva!
Mint minden nyáron, idén is igen magas a balatoni szállodák kihasználtsága. A fővárosban viszont visszaesetett a vendégéjszakák száma.
Vágólapra másolva!

Az év első hét hónapjában a szállodák átlagosan 56 százalékos kihasználtsággal működtek, derült ki a a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felméréséből. Miközben országos átlagban 1 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkent a vendégéjszakák száma.

Az év első felében a szállodák az előző év azonos időszakához hasonlóan, átlagosan 54,2 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, az árbevétel 3,5 százalékkal nőtt, a nettó bevétel 0,8 százalékkal csökkent.

Tavaly január-júliusban a szállodák átlagosan 57 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, ami 1 százalékponttal volt alacsonyabb az előző évinél. A KSH a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák adatait összesíti a szállodai mutatószámok összesítésében. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 000 forint, nettó átlagára 14 200 forint volt a vizsgált időszakban.

A Balaton partján működő három-, négy- és ötcsillagos szállodák, valamint az ország keleti részén található szállodacsoportok jelentős növekedésről számoltak be. A növekedés mértéke a Balatonnál 7-26 százalék közé, az ország keleti részén 6-11 százalék közé esett.A budapesti három- és négycsillagos, valamint a nyugat-magyarországi háromcsillagos egységek bruttó szobaárbevétele 6-9 százalékkal csökkent január-júliusban. A szállodai szobák átlagárát, valamint a szobaárbevételi forintadatokat befolyásolhatta a forint árfolyamának változása is.

2007 első hét hónapjában a megfigyelt vendégéjszakák száma 5,3 milliót tett ki, ami 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának értékét. A fővárosi szállodacsoportokat 3-5 százalékos csökkenés jellemezte. A vidéken működő szállodákban különböző mértékben nőtt a vendégéjszakák száma. Kiemelkedő mértékű, 8-12 százalékos, illetve 6-9 százalékos emelkedésről az ország keleti részén található egységek és a balatoni szállodák számoltak be.

Január-júliusban a budapesti öt- és négycsillagos, illetve az ország keleti részén működő háromcsillagos szállodák kihasználtsága volt a legmagasabb, 59-66 százalékos. A többi szállodacsoport mindegyikében elérte vagy meghaladta a 45 százalékot.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó bevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 9500 forint, nettó 7900 forint volt január-júliusban. A legmagasabb összeget, bruttó 24 600, illetve nettó 20 500 forintot a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról, bruttó 4700 forintról, illetve nettó 3900 forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (gross room revenue), folyó áron összességében 1 százalékkal nőtt, a nettó szobaárbevétel viszont 3 százalékkal csökkent. A KSH szerint a bruttó szobaárbevétel növekedési üteme februártól hónapról hónapra lassult, májustól pedig már csökkenés mutatható ki.