Októberig ki kell adni a tavalyi szabadságot

Vágólapra másolva!
Az év végéig ki kell adni az összes szabadságot és csak kivételesen fontos gazdasági érdekre, és a működés körét jelentősen befolyásoló tényezőre hivatkozva lehet az alapszabadság negyedét a következő évre áttolni, mégpedig a következő év március 31-éig, kollektív szerződés alapján pedig június 30-áig - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A munkáltató nem hivatkozhat kivételesen fontos gazdasági érdekre, ha a rendkívüli feladat különféle más munkaszervezési módokkal is megoldható.

Tekintettel azonban arra, hogy a módosítások idén április 1-jén léptek hatályba, a 2006-ról maradt szabadságot legkésőbb idén szeptember 30-áig lehet kiadni. (A múlt évről maradt napokat március végéig több munkahelyen is teljesíthetetlen feladat lett volna kiadni.)

Kivételesen fontos gazdasági érdeken a rendes szabadság kiadásával kapcsolatos, munkaszervezéstől független olyan körülményt ért a törvény, amely a munkáltató gazdálkodását meghatározó módon hátrányosan befolyásolja. Ilyen indokra azonban nem hivatkozhat majd a munkáltató, ha a rendes szabadság a gazdasági érdek sérelme nélkül kiadható lett volna az esedékesség évében. Ez a törvényi meghatározás meglehetősen rugalmas, konkrét esetben valószínűleg a munkaügyi felügyelők vagy a munkaügyi bíróság dönti majd el, hogy jogos volt-e a szabadság átvitele a következő évre.

Az új szabályozás oka az Alkotmánybíróság tavaly év végi határozata, amely szerint alkotmányellenes a szabadság kiadásának eltolása a következő évre a munkáltató gazdasági érdekére hivatkozással vagy kollektív szerződés rendelkezése alapján. Az indokolás szerint nem ismerhető fel olyan alkotmányos alapjog, érték vagy cél, amely megalapozná a pihenéshez való alkotmányos alapjog korlátozását.