Csökkent a beruházások volumene

Vágólapra másolva!
Ez év második negyedévében 0,4 százalékkal maradt el a beruházások volumene a tavalyi év hasonló időszakában mérttől. Az élső félévi külkereskedelmi hiány ugyanakkor alacsonyabb a vártnál, és az egy évvel korábbinál is.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2007 II. negyedévében 0,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának szintjétől, míg az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - 0,1 százalékkal nőtt az előzetes számítások alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A közlemény szerint a második negyedévben, folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1025,8 milliárd forintot tett ki, míg az év első felében összesen 1857 milliárd forintot költöttek beruházásra, így azok volumene 0,2 százalékkal nőtt.

A beruházási tevékenység II. negyedévi 0,4 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások 8,2 százalékkal estek vissza, míg a gépberuházások 11,6 százalékkal emelkedtek. A nemzetgazdasági beruházások volumene ez év első három hónapjában 0,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ugyanebben az időszakban a beruházások teljesítményértéke folyó áron számolva 831,2 milliárd forintot tett ki.

A II. negyedévben kiemelkedő mértékben emelkedtek a beruházások a feldolgozóiparban, a növekedés 26,4 százalék volt. Ehhez elsősorban a gumitermék-, valamint a villamosgép- és járműgyártás beruházásai járultak hozzá.

Az ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban 6,9 százalékos növekedést regisztrált a KSH. Ez a nemzetgazdasági ág tartalmazza a lakásberuházásokat is. A kereskedelemben és a javításban 3,3 százalékkal emelkedett a beruházások volumene.

Erőteljes, 48,1 százalékos volt a visszaesés a közigazgatás, a védelem és a kötelező társadalombiztosítás területén. E nagyarányú visszaesés a összefügg az egy évvel korábbi igen magas bázisszinttel is.

A szállítás, a raktározás, a posta és a távközlés területén a csökkenés kisebb mértékű, 8,5 százalékos volt. Ez a mérséklődés elsősorban az út- és az autópálya-építések volumenének csökkenése miatt következett be.

Visszaesés volt tapasztalható a statisztikai adatok szerint a közepes súlyú nemzetgazdasági ágak közül az egyéb közösségi és személyi szolgáltatások területén, ahol 17,7 százalékos volt a csökkenés, továbbá a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásban, itt a visszaesés 16,7 százalékos volt.

Az oktatásban 13,6 százalék, a pénzügyi tevékenység területén 11,5, a szálláshelyekhez kötődő szolgáltatásokban és a vendéglátásban 9,2 százalék volt a visszaesés, míg az építőipari és az egészségügyi, valamint szociális ellátáshoz kötődő beruházások egyaránt 4,8 százalékkal csökkentek.