Újabb európai óriáscég született

Vágólapra másolva!
Két francia szolgáltató cég, a Suez és a Gaz de France (GDF) megállapodott az egyesülésről, így a világ egyik legnagyobb energiacége jött létre, mintegy 70 milliárd euró értékben. A cégek már 2006-ban is próbálkoztak a fúzióval, ám a döntő alkura számos találkozó után csak a hétvégén került sor.
Vágólapra másolva!

A friss megállapodás értelmében a francia kormány 35 százalékot fog birtokolni az új cégben, amely a GDF Suez nevet fogja viselni.

A francia kormány jelenleg 80 százalékos részt birtokol a GDF-ből, és hevesen ellenezte a Suez egyesülését az olasz Enel energiacsoporttal. A szakszervezetek pedig azért nem akarták a fúziót, mivel attól tartanak, hogy munkahelyek megszűnését fogja okozni. További aggályok is voltak azzal kapcsolatban, hogy a csökkent verseny miatt a fogyasztói árak emelkedni fognak.

Az aláírók által hangsúlyozottan egyenlő felek fúziója azt jelenti, hogy 21 Gaz de France részvényt 22 Suez-részvénnyel fognak kicserélni - hozták nyilvánosságra a cégek közös közleményükben. Korábban voltak olyan aggályok, hogy a Suez és Nicolas Sarkozy elnök között zajló tárgyalások esetleg nem vezetnek eredményre, mert bizonyos nézeteltérések adódtak a fúzió feltételeivel kapcsolatban. Mivel a terv 2006-os bejelentése szerint a Suez sokkal gyorsabban növekedett, mint a Gaz de France, új feltételekre volt szükség azért, hogy a Suez befektetői kellően jól járhassanak az ügylettel - vélik a BBC által megszólaltatott elemzők.

Nicolas Sarkozy még pénzügyminiszter korában, 2005-ben azt mondta, ő nem csökkentené a kormány részesedését a Gaz de France cégben 70 százalék alá. A mostani egyesülés azonban gyakorlatilag a GDF privatizációját fogja jelenteni, mert a kormány már nem fog többségi részesedéssel bírni az új, egyesült vállalatban. Az állami szektor körülbelül 40 százalékos részeseddéssel bírni az új cégben, ami jobb, mint ha a Gaz de France 70-80 százaléka a miénk lenne - védte meg az ügyletet a francia miniszterelnök, Francois Fillon.

A két cég részvényei egyébként több mint 8 százalékkal erősödtek múlt héten, a küszöbön álló fúzió hírére.