Tiszta Földről álmodnak a nagy szennyezők

Vágólapra másolva!
Szigorú biztonsági intézkedések közepette Sydney-ben megkezdődött az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) kétnapos csúcstalálkozója. A résztvevők konkrét kötelezettségeket nem tartalmazó, az üvegházhatás csökkentéséhez szükséges hosszú távú célkitűzéseket megfogalmazó nyilatkozatot fogadtak el.
Vágólapra másolva!

"A klímaváltozásokról, energiabiztonságról és tiszta fejlődésről" című dokumentum szerint minden országnak - fejlettnek és fejlődőnek - lehetőségeihez és a körülményekhez mérten hozzá kell járulnia az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A célkitűzésként fogalmazza meg azt az igényt, hogy az APEC-országoknak 2030-ra legalább 25 százalékkal csökkenteniük kell az "energiaintenzitást", a gazdasági növekedés meghatározott egységéhez szükséges energiamennyiséget.

A dokumentum felszólítja a tagországokat, hogy az APEC-térségben 2020-ig legalább húszmillió hektárnyira növeljék az erdőkkel borított területeket, amelyek elnyelik a globális felmelegedést okozó üvegházhatást erősítő gázokat. A résztvevők ígéretet tettek arra, hogy regionális hálózatot hoznak létre az erdőgazdálkodás, a környezetbarát üzemanyag-technológiák és a megújuló energiaforrások kutatása végett. Emellett a nyilatkozat aláírói egyetértenek azzal, hogy a klímaváltozással kapcsolatos tárgyalásokat az ENSZ égisze alatt kell lefolytatni.

A konszenzussal elfogadott "Sydney-i nyilatkozatban" kitűzött célok nem elérendő kötelezettségként vannak megfogalmazva az aláíró országok számára, de a dokumentum megvetheti a 2012-ben lejáró kiotói egyezményt felváltó új szerződés alapjait. A "Sydney-i nyilatkozatot" azért fogadták el már a kétnapos csúcsértekezlet első napján, mert George Bush amerikai elnök korábban távozik a rendezvényről - idejét leköti a szenátus számára készítendő iraki jelentés.

Az APEC-tagországok - közöttük a legnagyobb "környezetszennyezők", az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán - összesen a világ energiafelhasználásának hatvan százalékát mondhatják magukénak, és többé-kevésbé ugyanilyen arányban veszik ki részüket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában.

Tüntetés a háború és a globalizáció ellen

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Sydney belvárosában mintegy háromezren tüntettek az amerikai elnök, az iraki háború, valamint a szabad kereskedelem ellen, és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése mellett. A rendőrkordonnal elzárt utcán tartott felvonulás alapvetően békésen zajlott, de néhány tüntető dulakodott a rendőrökkel. Rendőrségi források szerint két rendőr fejsérüléseket szenvedett, egyiküket vasrúddal, a másikat éles dárdával sebesítették meg. A történtek miatt kilenc tüntetőt őrizetbe vettek.