Lassabb növekedést vár az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió kedden 2,8 százalékra szállította le a korábban 2,9 százalékban megadott, idei évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A módosítást a pénzpiacok mostani zavaraival indokolta.
Vágólapra másolva!

A 2,9 százalékos növekedési prognózist májusban adta meg az unió. A bizottság a 13 tagú euróövezetre vonatkozóan 2,5 százalékos növekedési ütemet prognosztizál az idei évre a májusban előre jelzett 2,6 százalékkal szemben.

A bizottság szerint "szokatlanul nagy" az év második felében, különösen pedig a negyedik negyedévben a bizonytalanság. A pénzpiac zavara nagymértékben befolyásolhatja a bizalmat és a gazdasági növekedést. A pénzpiaci válság kirobbanása előtt a bizottság értékelése szerint mind az európai, mind pedig a globális gazdaság egészséges állapotban volt, aggodalmat legfeljebb az unióban az euró dollárhoz és jenhez képesti tartós drágulása keltett. A májusi prognózis óta az euró viszont mindössze 2,6 százalékkal értékelődött fel.

Kulcskérdésnek tartják a szakértők, hogy az Európai Központi Bank folytatja-e kamatemeléseit, amivel az euró árfolyamát is drágítaná. A bizottság az inflációt az eurózónában az idén 2,0 százalékra várja, csekély mértékben magasabbra, mint a májusban előre jelzett 1,9 százalék. A drágulást a magasabb nyersanyagáraknak, elsősorban az emelkedő olajáraknak tulajdonítja a bizottság.