Mexikói támadások miatt drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Csaknem rekordmagasságba emelkedtek az olajárak, miután támadássorozat ért több mexikói energetikai létesítményt. A közép-amerikai ország exportálja a világ ötödik legnagyobb nyersolajmennyiségét. Közben az OPEC az olajkitermelés növeléséről döntött.
Vágólapra másolva!

A mexikói támadásokat követően - amelyért egy szélsőbaloldali lázadó csoportot tesznek felelőssé - az amerikai könnyűolaj hordója rögvest 37 centet drágult, és a 78 dolláros szint közelébe jutott. Ez közel van a rekordnak számító 78 dollár 77 centes árhoz, amit az olaj augusztus elején ért el. Hasonlóan drágult a londoni Brent kőolaj is.

A drágulás akkor következik be, amikor a világ legnagyobb olajkitermelőit tömörítő OPEC Bécsben ülésezik. A várakozások szerint a kartell szinten tartja kitermelését, annak ellenére, hogy több irányból is a termelés növelésére sürgették a szervezetet.

Mexikói tisztviselők hangsúlyozták, hogy a mintegy tucatnyi támadás nem érinti az ország olajtermelését, de hatásukra negyedével csökken a gázkitermelés. Egyes elemzők szerint azonban Mexikó akár hosszú távú problémával is szembesülhet, ezért is reagáltak az árak olyan érzékenyen a támadások hírére - írta a BBC.

A támadásokat az Emberek Forradalmi Hadserege nevű csoportnak tulajdonítják, mintegy részéül annak a "hosszú háborúnak", amelyet a csoport bevallottan folytat az "emberellenes kormánnyzattal". A szakértők szerint egy nagyon titokzatos, de nagyon kicsi csoportról van szó.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint, amely a világ 26 legnagyobb olajfogyasztó országát tömöríti, további ellátmányra van szükség annak érdekében, hogy a növekvő keresletet kielégíthessék. Közgaszdászok szintén azt sugalmazták, hogy az OPEC-kitermelés növelése és az ennek következtében várhatóan csökkenő árak segíthetnének könnyíteni az észak-amerikai és globális tőzsdei idegességen.

Több olaj jön az OPEC-től

A katari olajügyi miniszter kedden bejelentette, hogy az OPEC 500 ezer hordó termelésikvóta-emelésről döntött. Az intézkedés november 1-jén lép életbe. Korábban az OPEC többsége még a szinten tartás mellett foglalt állást. Az elmúlt évben az OPEC - amely a világ olajának több mint harmadát szolgáltatja - körülbelül 6 százalékkal még csökkentette is a szállításait. Az OPEC tagjai: Algéria, Angola, Indonézia, Irán, Irak, Kuvait, Líbia, Nigéria, Katar, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emirátusok és Venezuela.

A termelés növelését azonban nem minden tagország támogatta, így ellenezte Venezuela, Algéria és Líbia is. Az OPEC jelenlegi hivatalos napi termelési kvótája 25,8 millió hordó. Az OPEC tavaly október óta napi 1,7 millió hordóval - mintegy 6 százalékkal - fogta vissza a termelését. Az 500 ezer hordó termelésbővítés 2 százalékos termelésemelésnek felelne meg.