A GDP 3 százaléka kamattörlesztésre megy

Vágólapra másolva!
Az állam szerepének újragondolása szükségessé teszi többek között az egészségügyi reformot és a nyugdíjrendszer újraszabályozását 2008-tól - jelentette ki Veres János az MTA Világgazdasági Kutatóintézet által rendezett magyar-ukrán tudományos konferencián. A pénzügyminiszter az alakuló költségvetési hivatalról is beszélt.
Vágólapra másolva!

Magyarország csak akkor lesz képes a GDP-arányos államháztartási hiányt a maastrichti követelménynek megfelelő 3 százalék alá szorítani, ha az elsődleges költségvetési egyenleg pozitívvá válik, hiszen az államadósság törlesztése önmagában a GDP 3 százalékát jelenti - mondta Veres János. A pénzügyminiszter kifejtette: eredményszemléletben az idei várható 6,4 százalékos államháztartási hiány után jövőre 4,3 százalékot tartalmaz a konvergenciaprogram, 2009-ben 3,2 százalékot, amely már pozitív elsődleges egyenleg mellett valósulhat meg.

A demográfiai helyzet miatt a következő évtizedekben konfliktusok várhatók a nyugdíjrendszerben, ami vagy "nem megfelelő színvonalú ellátás", vagy a korábbiaknál jóval nagyobb költségvetési kiadás mellett oldható fel - jelezte Veres, hozzátéve, hogy ez indokolja a nyugdíjreformot.

Noha az egészségügyi reform sok konfliktust hozott, de 2007-ben először a költségvetési előirányzaton belül marad az egészségügyre fordítandó összes államháztartási kiadás - jelentette ki a pénzügyminiszter. Magyarázatként hozzátette, hogy sikerült a gyógyszertámogatási előirányzatot "olyan szabályozással körülbástyázni, amelynek nyomán a gyógyszerkassza a tervezett keretek között maradhat".

Veres János ismertette az ötpárti előkészítéssel folyó új költségvetési szabályozást, amelynek keretében a költségvetési fejezeteknél egyensúlyi tartalékképzést és pozitív elsődleges egyenleget kívánnak előírni. Tárgyalások folynak arról, hogy az új szabályok fenntartható államadósságszintet, az önkormányzati adósságszint korlátozását tartalmazzák, valamint költségvetési plafont valamennyi költségvetési fejezetnél - jelezte a pénzügyminiszter. "Mindezt egy újonnan létrehozandó szervezet, az Országgyűlés Költségvetési Hivatala értékelné azzal a szándékkal, hogy a beérkező költségvetési javaslatok hatását ez a szervezet mutassa be és tegye átláthatóvá" - hangsúlyozta Veres János.