Vágólapra másolva!
Politikai egyezség született az egészségbiztosításról - jelentette be Kökény Mihály, a szocialista párt szakpolitikusa hétfő este, a koalíciós pártok megbeszélése után. A rendszer alapegysége a megye lesz, de az állam többséggel bír a megyei pénztárakban. Az új egészségbiztosítási rendszer 2008 januárjától indul(na).
Vágólapra másolva!

Az adott pénztár azért a megyéért lesz felelős, ahol alapítási jogot szerzett, de biztosítottakat "toborozhat" a megyén kívül is. Szabályozni kívánják azonban azt, hogy területi monopóliumok ne alakulhassanak ki - ismertette Kökény az MTI szerint. Egy megyében egy pénztár lesz, és ennek az állam 51 százalékos tulajdonrészén kívül egy biztosító, vagy egy különböző szereplőkből összeálló konzorcium lehet a kisebbségi tulajdonosa.

A szabályokat úgy kell majd megalkotni - tette hozzá -, hogy korlátozzák az egy pénztárhoz tartozó lakosságszámot, ami 500 ezer és 1,5 millió biztosított között mozog. A közép-magyarországi régió körülbelül 2,7 millió lakosa négy pénztárhoz tartozna. Ebben az országrészben azért választottak más megoldást - indokolta Kökény Mihály a több pénztárat -, mert ezen a területen van inkább lehetőség a szolidaritás és a verseny egyensúlyának megteremtésére.

Konszenzus

A megállapodás mind a szakma, mind a koalíciós pártok igényeit kielégíti - fogalmazott Kökény Mihály, hozzátéve: szakértői szintén tovább folytatják a munkát. A politikus úgy vélte: a korábban tervezett és vállalt határidő, október vége tartható, a kormány akkor elfogadhatja a törvényjavaslatot. Az új egészségbiztosítási rendszer 2008 januárjától indulna.

Horváth Ágnes, egészségügyi miniszter elmondta: a 22 területi egységből 18-at tesznek ki a megyék, 4-et pedig a közép-magyarországi régió. A közép-magyarországi régióban az első pillanattól valódi, jelentős verseny tud létrejönni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a tervek szerint itt a négy pénztárnak különböző tulajdonosai lennének.

Szabad verseny

Az első félévben szabadon toborozhatnak a pénztárak biztosítottakat. Egy megyéért egy pénztár lesz a felelős, de ez nem jelenti azt, hogy a megye minden lakójának ahhoz a pénztárhoz kell tartoznia. Az egyénnek végre lesz választási lehetősége, szabadon dönthet, hogy melyik pénztár nyújtsa az egészségbiztosítási ellátását, és ha úgy dönt, évente átjelentkezhet máshova. Kökény arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a megyékkel amelyeket egyetlen biztosító sem választ, azt mondta: "reméljük, hogy majd jelentkeznek, reméljük, hogy esetleg többet is választanak". Hozzátette: úgy kell a részletszabályokat kialakítani, hogy ahova nem jelentkezik senki, ott az állam indítsa el a rendszert, aztán azt majd ismét meghirdetik.

Kökény Mihály szerint elméletileg az sem lehetetlen, hogy a 22 területre 22 befektető jelentkezik. Példaként említette Ausztriát, ahol ugyan más a rendszer, de több mint 20 pénztár működik.

A nyáron megkötött koalíciós megállapodás-kiegészítésben a két párt még azt rögzítette, hogy 5-8 pénztár jönne létre az új egészségbiztosítási rendszerben.