Nyolcmilliárd forintot fizettek a gyógyszercégek

Vágólapra másolva!
Nyolcmilliárd forint adót fizettek be az év első öt hónapjában a gyógyszercégek az APEH-nek, ezt az adóhatóság át is utalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számlájára - mondta a Világgazdaságnak Molnár Márk, az OEP gyógyszerügyi főosztályának a vezetője. A forgalmazók 90 százaléka tett eleget a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt 12 százalékos adókötelezettségnek; a főosztályvezető reméli, hogy a többiek is pótolják a befizetéseiket.
Vágólapra másolva!

A gyógyszercégek attól tartanak, nem fizet mindenki, hiszen "az elfuserált gyógyszertörvény szerint csak akkor kell adózni, ha magyar cég tulajdonában van a készítmény forgalomba hozatali engedélye. Amennyiben ez a külföldön lévő anyavállalatnál van, azt nem adóztathatja meg a magyar hatóság" - írja a Világgazdaság.

Cáfolja ezt Ácsné Molnár Judit, az APEH osztályvezetője. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint ugyanis az adókötelezettség - függetlenül attól, hogy magyar vagy külföldi cégről van szó - az engedély jogosultját terheli. Így ha az engedély a külföldi anyavállalat tulajdonában van, neki kell adószámot kérnie a magyar adóhatóságtól és adóznia. Az már nem az APEH-re tartozik, hogy kiknek lehet forgalomba hozatali engedélyük - tette hozzá az osztályvezető.

A lap erre Molnár Márktól azt a választ kapta: hazánkban csak azok a cégek forgalmazhatnak gyógyszert, amelyeknek az Európai Unió valamelyik tagállamában telephelyük van - mondta. Ez a szabály úgy az indiai, mint az amerikai gyártókra is vonatkozik. Az OEP a külföldi forgalmazók európai telephelyeire küldi el angol és magyar nyelven az adózáshoz szükséges gyógyszeradatokat. Ám azok hitelességét vitatják a cégek, ezért kérték az adatszolgáltatás auditálását, de ez még nem történt meg. Így attól tartanak, hogy az adóhatóság őket bünteti majd egy esetleges ellenőrzés során. Az OEP ezzel kapcsolatban leszögezte: informatikai rendszerüket független cég auditálta, a gyógyszeradatokat azon tárolják és küldik el a társaságoknak, valamint - a gyógyszertörvény előírása alapján - az APEH-nek is.

A gyártók azon kifogására pedig, miképpen nevezhető önadózásnak az, hogy az OEP által közölt forgalmi adatok után fizetnek, Ácsné Molnár Judit azt válaszolta: sajátos ugyan a helyzet, ám jogszerű, mivel a hatályos gyógyszertörvény szerint az önadózáshoz az OEP-nek kell adatokat szolgáltatni.

Gyógyszeripari szakértők elemezték a törvény hatását a hazai gyógyszerpiacra, s arra jutottak, hogy a múlt év első hét hónapjához képest 17 százalékkal csökkent a generikus orvosságok (másolatkészítmények) forgalma, míg az originális gyógyszereké 7 százalékkal nőtt. Ezt ellentétesnek tartják a kormány által meghirdetett programmal, amely szerint az azonos hatóanyagú, de olcsóbb készítmények térhódítása a cél. Az év első hét hónapjában viszont a legnagyobb forgalmat produkáló gyógyszerek húszas listáján 14 az originális készítmény, köztük van olyan is, amelyiknek az árbevétele a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva 220 százalékkal nőtt, a többségüké megduplázódott - állítják.

A gyógyszertörvény betegekre gyakorolt hatását is vizsgálták a szakértők. Kiderült, hogy az előző esztendő első feléhez képest az idei év azonos időszakában 12 milliárd forinttal többet kellett fizetniük az orvosságaikért, mert számos készítménynek csökkent a tb-támogatása, miközben az OEP-kasszában 30 milliárd forint lett a megtakarítás. Az OEP gyógyszerügyi főosztálya éves szinten 20 százalékos kasszamegtakarítással számol - ez 75 milliárd forint -, a betegek terhe pedig az előző évhez viszonyítva 15 milliárddal lesz több, eléri a 120 milliárdot - mondta a főosztályvezető.