Orosz hús-feketelistán 83 külföldi vállalat

Vágólapra másolva!
Oroszország 83 külföldi vállalatnak tiltotta meg, hogy húst exportáljon az országba. A tiltólistára került cégek majdnem fele az Európai Unióban működik - közölte az orosz állategészségügyi és növényvédelmi felügyelet (Roszszelhoznadzor) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Egy francia, egy litván, egy finn, három-három belga és spanyol, négy dániai, öt holland és tizennyolc német cég engedélyét vonták vissza az orosz hatóságok. Kilenc amerikai, tizennégy brazil, három-három kínai és ukrán, két-két vietnami és moldovai, valamint egy-egy chilei, argentin, indiai, fehérorosz, izlandi és dél-koreai vállalat is erre a sorsra jutott.

A hússzállítás kérdése gyakori vitatéma Oroszország és az Európai Unió között 2005 novembere óta, amikor Oroszország betiltotta a lengyel hústermékek importját, arra hivatkozva, hogy a lengyel hússzállítmányokat kísérő állatorvosi igazolások egy része hamisítvány volt.

Megtorlásul Lengyelország megvétózta az Európai Unió és Oroszország új partnerségi megállapodását célzó tárgyalások megkezdését, benne az energiaügyi együttműködéssel. Varsó mindaddig nem tágít álláspontjától, amíg Moszkva fel nem oldja az importtilalmat.

Lengyel becslések szerint az orosz élelmiszer-embargó Lengyelországnak nagyjából egymillió dollárjába (1,28 millió euró) kerül naponta, évente pedig mintegy 400 millió dollár (513 millió euró) kárt okoz.