Veres: Két év múlva jobban élünk

Vágólapra másolva!
A gazdaság 2009-től 1 600 milliárd forint többletforráshoz jut annak révén, hogy a költségvetés jóval kevesebbet költ kamatfizetésre mint 2006-2008 között, s emellett az EU-források többlete is közel 500 milliárd forint - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn Budapesten az EU Forráskonferencia Hét rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Nyilvánvaló, hogy az uniós forrásokat csak kiegyensúlyozott államháztartás mellett lehet igénybe venni - mondta a pénzügyminiszter, hozzátéve: az ország azt vállalta a módosított konvergenciaprogramban, hogy 2009-re teljesíti a maastrichti kritériumokban rögzített GDP-arányosan 3 százalék körüli deficitet.

A korvergenciaprogram egyben a vállalt struktúra-átalakítás programja - közölte Veres János, hangsúlyozva hogy amíg a vállalati struktúra átalakult az elmúlt 17 év során, addig az állam átalakulása csak 2006 után indult meg illetve gyorsult fel.

A központi közigazgatás mellett a közigazgatás egészének átalakítása is megkezdődött, az egészségügy átalakításának kézzelfogható eredményeképpen pedig sikerül a gyógyszerkassza tavalyi 400 milliárd forintot meghaladó kiadását idén 300 milliárd alá szorítani - részletezte a reformlépéseket a pénzügyminiszter. Hozzátette: az oktatási rendszer átalakítása folytatódik, a nyugdíjrendszer szabályainak módosítására pedig azért van szükség, mert igen sok ember megy nyugdíjba a tényleges nyugdíjkorhatár előtt közel öt évvel.

Veres János elmondta: a beterjesztett 2008. évi költségvetési tervezetben már érvényesítette a tárca azt a követelményt, hogy az elsődleges egyenleg pozitív legyen, és elkezdődött az új költségvetési szabályok szakmai vitája az öt parlamenti párt részvételével. A miniszter szerint azokban az országokban sikerült helyrebillenteni a korábban erősen deficites államháztartást, ahol ilyen új költségvetési szabályrendszert alkottak.

A közpénzügyi törvény a költségvetés négy évre szóló mozgásterét igyekszik behatárolni - mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy folyamatos, gördülő négyéves időszakról van szó.

A létrehozandó törvény céljai között az adósságráta folyamatos csökkentése, és a gazdasági ciklusok tompítása szerepel - jelezte az államtitkár, megjegyezve, hogy alapkövetelmény a pozitív elsődleges költségvetési egyenleg, azaz deficites elsődleges egyenleg beterjesztését nem támogathatja a létrehozandó Költségvetési Hivatal.Tátrai Miklós szerint a 2010. évi költségvetést már az új szabályok és a Költségvetési Hivatal jóváhagyásával kell megalkotni. Egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, ha egy költségvetési tétel számításánál vita alakulna ki a Pénzügyminisztérium illetve a hivatal