Új külső körút épül Budapesten

Vágólapra másolva!
Új külső körúttal lesz gazdagabb Budapest 2010-ig, ha minden jól megy. A főváros XVIII. kerületében tervezett új üzletének felüljárójának tervét már el is fogadta a Fővárosi Közgyűlés. A közlekedési szakemberek támogatják a beruházást, de szerintük az új körút csak akkor ér valamit, ha párhuzamosan az M0-ás körgyűrűt is fejlesztik.
Vágólapra másolva!

A Soroksári út és a Nagytarcsai út között futó 5,6 kilomérre tervezett 2x1 sávos út gyorsan megépíthető és a jövőben 2x2 sávosra lehet bővíthető, így igen nagy forgalomtól szabadítaná meg Dél-Pestet és még négy kerületet - magyarázta az [origo]-nak Tóth János egyetemi docens. A forgalom enyhülését igazából azonban akkor lehet majd tapasztalni, ha elkészül az M0-ás keleti szakasza és a kamionforgalom az autópályára terelődik.

A külső elkerülő út megépítése 10-12 milliárd forintba kerülne, a költségek egy részét az egyik bevásárlóközpont finanszírozná. A főváros XVIII. kerületében ugyanis jövőre kezdődik egy új Auchan bevásárlóközpont építése, amihez egy felüljáró is készül, s ehhez csatlakozna a körút. A körútberuházás várhatóan másfél évig tart és akkor adják át a forgalomnak a felüljárót is.Az ottani több milliárd forintos infrastruktúrát az áruház finanszírozza - mondta az [origo]- nak Gillemot Katalin az Auchan kommunikációs vezetője. A beruházáshoz Európai Uniós támogatásra is számít a főváros.

Forrás: MTI

A Soroksári úthoz csatlakozna az új körút

Kevéssé optimista azonban az egyik érintett, a XVII.kerület városigazgatási irodájának vezetője. Fazekas György szerint valóban rendkívül sokat enyhítene a forgalmon, ha az út 2010-re elkészülne, de erre a nyomvonalra nem készítettek hatástanulmányt, anélkül pedig nem megy. A kerület szabályozási keretterv tartalmazza ugyan ezt a nyomvonalat, de még a kerületen belül sem volt erről egyeztetés.