Egyre több olcsó cigaretta fogy

Vágólapra másolva!
A feketepiac visszaszorítása miatt bővül a legális cigarettaforgalom, de nem pont ott, ahol a dohánygyártók szeretnék, ugyanis a vevők főleg az olcsó termékeket keresik. A gyárak ezért azon dolgoznak, hogy jövőre az adóemelések után se veszítsenek piaci részesedésükből a középkategóriás termékek a legolcsóbbakkal szemben.
Vágólapra másolva!

Az ideihez hasonlóan 2008-ban újra két lépésben, áprilisban és szeptemberben 3-3 százalékkal nőhet a cigaretta jövedéki adója, így az év végére az adótartalom megközelíti az EU által elvárt ezerszálankénti minimum 64 eurót a legkeresettebb termékeknél. A büdzsének jövőre 252 milliárd forintot hozhat a cigarettapiac, míg idén 240-245 milliárd folyhat be. A dohánygyártók az első félévben 12 százalékos mennyiségi növekedést produkáltak, ezzel elérték a 8 milliárd szálas forgalmat. Jó esély van tehát arra, hogy év végéig a legális fogyasztás eléri a 15,8-16 milliárd szálat.

Világszerte, így Magyarországon is jellemzően a középáras cigarettamárkák számítanak a legkeresettebbeknek. Ezen kategória súlya a piaci termékmixben meghatározó, igazítani lehet hozzájuk a várható adóbevételeket és képet lehet alkotni az eladásukból a teljes piacról. Az adóemelések, illetve a feketepiac kifehéredése azonban az olcsó terméket kereső fogyasztók számát növelte. Ezért egyes piaci résztvevők jelentős készletépítéssel növelik a középáras szegmenst. A legolcsóbb kategória még mindig túlságosan nagy részt képvisel a mixben, és ez labilissá teheti az adótervek realizálását.

Szakértők úgy vélik, nagyon jól kell "kicentizni" az adóemelés mértékét, mert ha túlzott mértékű, a fogyasztást az olcsóbb kategóriák felé tolja, sőt erősítheti a feketepiacot. Bár a 2008-as adóemelés nem lesz drámai, a jelenleg tervezett minimumadó mértéke és az adóemelés együttes hatása a piaci stabilitást is könnyen veszélybe sodorhatja.