Nagyobb hasznot akarnak a patikusok

Vágólapra másolva!
Az idén a gyógyszertárak forgalma mintegy 14 százalékkal csökken, a lakosság pedig körülbelül 21 milliárd forinttal költ több pénzt gyógyszerre, mint tavaly - derül ki a Magyar Gyógyszerészkamara (MGYK) és a Gyógyszer-nagykereskedelmi Szövetség legújabb prognózisából. Az első félévben körülbelül tízmilliárd forinttal csökkent a gyógyszertárak forgalma.
Vágólapra másolva!

Ez főleg a vidéki, kis patikák helyzetét nehezíti meg annyira, hogy csődbe mehetnek, így a betegek ellátása is veszélybe kerülhet - véli a kamara. Horváth Tamás, a szervezet elnöke szerint a forgalomcsökkenés egyik oka, hogy az emberek az első félévben kilenc százalékkal kevesebb gyógyszert vásároltak a korábbinál. Véleménye szerint ez annak tudható be, hogy 18-20 százalékkal kevesebben látogatják a háziorvosokat - derül ki a csütörtöki Napi Gazdaságból.

Az idén a támogatott gyógyszerek bruttó forgalma 7,3 százalékkal, 227 milliárd forintra, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által a gyógyszertámogatásra kifizetett összeg pedig 16,7 százalékkal, 153 milliárdra forintra csökkent 2006 első hat hónapjához viszonyítva - derül ki a az OEP adatait alapul vevő kamarai kimutatásból.

Eközben azonban a lakossági kiadások nőttek, a gyógyszerek térítési díja ugyanis 23 százalékkal, 63,5 milliárd forintra emelkedett 2007 első felében. Az idei első hat hónapban a dobozszám, valamint a vényszám egyaránt kilenc százalékkal csökkent; a nem támogatott gyógyszerek forgalma 8-10 százalékkal növekedett.

A kamara megítélése szerint a gyógyszertárak bevételeit csökkentette az is, hogy egyes gyártók a termelői árakat is mérsékelték, így összegszerűen a patikai árrés is csökkent. Bár ennek a gyógyszervásárlók valószínűleg örülnek, a gyógyszerészek már kevésbé. Horváth szerint a gyógyszertárak árrését növelni kellene, különben a kistelepüléseken tönkremehetnek a patikák. Eddig nagyjából négyszáz vidéki gyógyszertár kapott támogatást a fennmaradásához egy szolidaritási alapból, ez azonban kevés lehet a megmaradásukhoz - véli a kamara elnöke.

Nagykereskedelmi áron számolva a patikai piac az első negyedévben még csak fél százalékkal szűkült, mivel az első két hónap rekordforgalma - a támogatásváltozás és a vizitdíj-bevezetés előtti lakossági felvásárlás, valamint a vénykötelessé váló termékek iránt megugrott kereslet miatt - ekkor még elfedte a csökkenő tendenciát. Onnantól kezdve viszont folyamatos a visszaesés: a január-áprilisi időszak patikai forgalma már 1,1, a január-májusi 2,9, az első félévé 4; a január-júliusi időszaké pedig 5,1 százalékkal alacsonyabb az előző évihez viszonyítva - állapítja meg a kamarai elemzés.