A pécsi vásártéren csapott le az APEH "rapid"

Vágólapra másolva!
A pécsi vásártéren végzett ellenőrzéseket vasárnap az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának (KAIG) "rapid" csoportja a Fővámhivatal pécsi alegységének és az Artisjus Jogvédő Egyesület szaktanácsadójának bevonásával - közölte az adóhatóság.
Vágólapra másolva!

Az akció célja a számla- és nyugtaadási kötelezettség, az áruk eredetének, a piacon folytatott kereskedelmi tevékenység jogszerűségének a vizsgálata, valamint a szerzői jogdíjakkal és a hamisított márkajelzésekkel kapcsolatos ellenőrzés volt. Az előzetes bejárás során négy kereskedelmi tevékenységet folytató árust választottak ki. Az APEH szerint azért csak ennyit, mert különben a "piaci hírlánc" meghiúsítaná az ellenőrzések eredményességét.

Az ellenőrzések során kiderült: három árusítást folytató magánszemély vállalkozói igazolvány és adószám nélkül, illegálisan végezte tevékenységét. Mindhárman bizonytalan forrásból beszerzett CD és DVD lemezeket értékesítettek Artisjus címke nélkül, közülük ketten egyéb - hamis márkajelzésű - árukat is forgalmaztak.

A három adózónál összesen 7356 darab olyan CD és DVD lemezt találtak, amelyekkel kapcsolatban a jogdíjakat nem rótták le. A vámhatóság járőrei mindhárom adózónál lefoglalták az árut.

A negyedik ellenőrzött adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó volt, akinek ruházati termékeket árusító sátrában gyenge minőségű, a vásárlók megtévesztésére alkalmas, hamis márkajelzésű termékeket találtak, a leltár szerint 7 tételben, 65 ezer forint értékben. Ezek mind motoros kabátok voltak, de a rajtuk található védjegyek nem a védjegyek jogosultjaitól származtak.

Az adószámmal nem rendelkező adózókra mulasztási bírságot szabtak ki, a legálisan kereskedő vállalkozó esetében az igazolatlan eredetű áru forgalmazásának megállapítása és a kapcsolódó szankció a további vizsgálat eredményétől függ.