Portugália sokat nyert az EU tagságon

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta látványos fejlődésen ment át Portugália. A Magyarországgal azonos méretű és népességű ország azonban változatlanul nettó kedvezményezett az EU kassza szempontjából: évi majdnem egymilliárd euróval többet kap belőle, mint amennyit oda befizet. A minimálbér Portugáliában havi 410 euró (103 ezer forint).
Vágólapra másolva!

Portugáliában minden alkalmazott kap 13. és 14. havi járandóságot is, akár az állami, akár a magánszférában dolgozik. (Az első a nyaralásra, a második a karácsonyi bevásárlásra való.) Az árak nagyjából a magyarországinak felelnek meg, de akad olyan termék vagy szolgáltatás, amely Lisszabonban olcsóbb, mint a magyar fővárosban.

Az EU-csatlakozás utáni első 15 évben Portugália az EU-tól kapott pénzeket főleg az infrastruktúra fejlesztésére fordította, ami az oktatás, egészségügy, innováció rovására ment. A 80-as évek elején az országnak még 100 kilométernyi autópályája sem volt; ma már viszont a sztrádák hossza majdnem eléri a 3000 kilométert. Épült, illetve korszerűbb, nagyobb lett számos repülőtér, a déli Alentejo régióban hatalmas víztárolók épültek az agrártermelés kiszámíthatósága érdekében. A 600 ezer lakosú Lisszabonban az utóbbi 20 évben négy metróvonalat építettek, a hálózat folyamatosan bővül.

Az életkörülmények javulása az embereken is látszik. Lisszabonban vagy Setúbalban, Óbidosban vagy Pragalban a turistának elég tanácstalanul a térképe fölé hajolnia, s máris a segítségére sietnek lelkes helybéliek. Az idősebbek persze portugálul magyaráznak "ezerrel", ami a nyelvet nem értő idegenen a legritkább esetben segít, de a fiatalok szinte mindegyike beszéli valamilyen szinten az angolt, esetleg a spanyolt.
MTI