Marad az öröklési illeték

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik a honatyák inkább emelik, mint hogy eltörölnék az öröklési illetéket. A jelek szerint jövőre sem lesz semmi az MDF visszatérő javaslatából, az öröklési illeték eltörléséből, sőt már az emelése is szóba került a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolya, az ellenzéki párt elnöke két hete nyújtott be egy újabb határozati javaslatot a "haláladó" eltörléséről - ehhez képest tegnap a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal ülésén azt is bedobták, hogy a semlegesség jegyében meg kellene emelni a vagyoni típusú adók mértékét, köztük az örökséget sújtó sarcét is - derül ki a Napi Gazdaságból.

A kormány korábban is úgy érvelt, hogy az illeték igazságossága nem kérdőjelezhető meg - a kijátszását lehetővé tevő megoldásokról ezen a szinten nem esett szó, a jogászok annál inkább tisztában vannak velük. Ráadásul azokkal sem élhet mindenki egyformán (a vállalkozási formák esetében is vannak különbségek), a vagyonosoknak pedig akár a private banking szolgáltatások keretében oldják meg a hagyatéktervezést.

A nemzetközi példák vegyesek, de jellemzően az örökösök terheinek enyhítésére törekszenek, van, ahol pedig már el is törölték azokat - például Szlovákiában is.