Hatszáz vonatot érint a sztrájk

Vágólapra másolva!
A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által október 25-én reggel 6 és 8 óra között meghirdetett munkabeszüntetés több mint hatszáz személyszállító vonatot, az összes járat közel 20 százalékát érintheti a MÁV vonalain - közölte a vasúttársaság szerdán.
Vágólapra másolva!

Ez idő alatt a személyszállító vonatok az állomásokon várakoznak, a menetrend helyreállításáig késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. A menetrend szerinti forgalom várhatóan csütörtök estére áll helyre.

A MÁV tájékoztatatása szerint a nemzetközi vonatokat befogadják a magyar határállomásra, de onnan csak a sztrájk befejezése után indulnak tovább. A munkabeszüntetés ideje alatt a tehervonatok közlekednek, a személyszállító vonatok műszaki és forgalmi előkészítése megtörténik, hogy a sztrájk befejezése után a járatok elindulhassanak.

A MÁV az állomásokon és az utasterekben garantálja a folyamatos energiaellátást, a fűtést, az utas-tájékoztatást, az utasbiztonságot. A mozdonyvezetők biztosítják a vonatokon a szerelvény energiaellátását, a fűtést és a világítást, továbbá a fékberendezések működését. A munkabeszüntetés kezdete előtt elindított, és a nyílt vonalon tartózkodó vonatok biztonságos közlekedését a következő állomásig biztosítják, vonatok nem vesztegelhetnek a nyílt vasúti pályán.

A MÁV-START Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszatéríti abban az esetben, ha az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, InterCity (IC) és InterPici (IP) pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszaadják. A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát levonás nélkül visszafizetik.

A MÁV tájékoztatása szerint a kezelési költség levonása nélkül a megvásárolt menetjegyek, IC és IP pótjegyek visszatérítése a sztrájkot követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető.

A sztrájk miatt elmaradt utazás esetén az utas a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díjának levonás nélküli visszatérítésére jogosult. A más vasút által kiállított nemzetközi menetjegyek fel nem használását igazoltatni kell a MÁV-nál, amely alapján a menetjegyet kiadó vasúthoz lehet benyújtani a visszatérítési igényt.

Az IC és IP vonatok késése miatt az IC, illetve IP pótjegy árának visszatérítése a célállomáson nem igényelhető. A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt az úton lévő vonatok minden esetben befutnak a legközelebbi állomásra, megállóhelyre. A munkabeszüntetés miatt a GYSEV vonatpótló autóbuszokat indít meghatározott időpontban a hivatásforgalom lebonyolítása és a torlódások enyhítése érdekében. A vonatpótló buszokon a megváltott vasúti jegyekkel lehet utazni.