Az agrárminiszterrel tárgyaltak a sertéstartók

Vágólapra másolva!
A sertéstartók megbízottai a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel tárgyaltak az ágazatban kialakult helyzetről szerdán Budapesten - tájékoztott a megbeszéléseket követően Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára.
Vágólapra másolva!

A Sertéstartók Országos Választmányának képviselői - Mészáros Illés választmányi elnök, Kovács Lajos és Vidmann Mihály -, valamint Gráf József, az agrártárca irányítója a helyzetértékelésben egyetértett - közölte Tóth István. Amennyiben nem történik gyökeres változás az ágazatban, akkor hat hónapon belül akár több százezer darabbal 2,5 millióra csökkenhet a sertések száma Magyarországon.

Tóth István szerint némi előrelépés történt a korábbi helyzethez képest a megbeszélések eredményeként. Az állam mérsékelné például a hatósági állategészségügyi költségeket, biztosítaná a kisösszegű - úgynevezett de minimis - takarmányvásárlás lehetőségét, és még az idén kifizetné a jövő év helyett az ez év április 30-ig járó, mintegy 2,5 milliárd forintra rúgó állatjóléti támogatást a gazdálkodóknak.

Ezek az intézkedések azonban érdemben nem változtatnak a tenyésztők helyzetén Tóth István szerint. Ezért a MOSZ titkára úgy véli, továbbra is napirenden van a sertéstartók korábban, november elejére bejelentett demonstrációja. A tüntetés megtartásáról azonban a Sertéstartók Országos Választmányának csütörtöki rendkívüli ülése dönt Budapesten. Ekkor határoznak az esetleges demonstráció időpontjáról és helyszíneiről is.

A MOSZ titkára ugyanakkor aláhúzta: egy esetlegesen megtartandó demonstrációt semmiképpen nem lehet politikai töltetűnek tekinteni, mert szakmai kérdések megoldását szeretnék kikényszeríteni.