Gyorsan nő a vagyonos magyarok száma

Vágólapra másolva!
Tavaly világszerte 7,5 százalékkal, 97,9 ezer milliárd dollárra nőtt a befektethető személyes vagyonok nagysága - idézi a Boston Consulting Group (BCG) legfrissebb felmérését a Világgazdaság. A tanácsadó cég az egymást követő ötödik évben regisztrált töretlen vagyonosodást.
Vágólapra másolva!

A globális vagyon nagyrészt Észak-Amerikára (az Egyesült Államokra és Kanadára), valamint Európára koncentrálódik. Előbbi 36, utóbbi 33 ezer milliárddal részesedik az említett közel százezer milliárd dollárból. E két régió ad otthont a háztartások 27 százalékának, amelyekre a globális vagyon 71 százaléka jut. A harmadik leggazdagabb terület Japán, amelyet az ázsiai-csendes-óceáni térség, majd Latin-Amerika, végül pedig a Közel-Kelet és Afrika követ.

Felmérésében a BCG a legalább százezer dollár befektethető vagyonnal rendelkező háztartásokat minősítette vagyonosnak, amelyek tavaly az összes háztartás 16,5 százalékát tették ki, hat évvel ezelőtt arányuk még csak 11,5 százalékos volt. Ez a kör birtokolta a befektethető teljes vagyon 86,3 százalékát. A befektethető vagyon körébe nem tartoznak bele a saját vállalkozáshoz köthető elemek, a lakóingatlanok és a luxusjavak.

Milliomosnak a háztartások 0,7 százaléka számít, és ezek a befektethető személyes vagyon mintegy harmada, 33,2 ezer milliárd dollár felett rendelkeznek. Nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban él messze a legtöbb milliomos, az ötödik helyen álló Kína viszont olyan nagy európai gazdaságokat is megelőz a listán, mint Francia- és Olaszország. A milliomos háztartások száma szerint a leggazdagabb 15 város közül 10 található az Egyesült Államokban, három Európában (London, Párizs és Milánó) és kettő Japánban (Tokió és Oszaka).

A befektethető vagyonok leggyorsabb növekedési ütemét 2001-2006 között Kína és Brazília produkálta, évi átlagban 23,4, illetve 22,4 százalékkal. Ebből a szempontból azonban Magyar-, Lengyel-, Csehországot és Szlovákiát is az éllovasok között találjuk. Magyarország vezet is egy listát: az egész világon itt a legmagasabb (72 százalékos) a készpénzben tartott vagyon aránya.