Száz dollár fölé emelkedhet az olajár

Vágólapra másolva!
Eddig sosem látott magasságba, 92,22 dollárra emelkedett pénteken nap közben az olaj ára New Yorkban, majd az ugyancsak csúcsnak számító 91,86 dolláron zárt. A nyersanyag ára már a múlt szerdán áttörte a 90 dolláros határt az amerikai nyersolajkészletek csökkenésének hírére, de itt sem állt meg - ebben az Iránnal szemben elrendelt washingtoni szankciók játszották a főszerepet - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Washington arra hivatkozva rendelt el szankciókat a világ negyedik legnagyobb olajexportőre ellen, hogy az iráni forradalmi gárda tömegpusztító fegyvereket terjeszt és támogatja a terrorizmust. A rendelkezés mintegy 20 személyt, illetve vállalatot jelöl meg, amelyekkel amerikai cégek nem létesíthetenek üzleti kapcsolatokat, emellett kizárja az amerikai piacról azokat a külföldi cégeket, amelyek ilyen kapcsolatokat tartanak fenn a megjelölt személyekkel és társaságokkal.

Mindehhez hozzájárul, hogy Nigériában egy gerillatámadás miatt le kellett állítani a kitermelést egy napi 50 ezer hordó kapacitású olajkútnál. Az ár emelkedésében az is szerepet játszott, hogy a dollár pénteken tovább gyengült, mivel a piac arra számít, hogy a Fed a héten ismét kamatot csökkent. Az elemzők szerint a kereslet és a kínálat alakulása kevésbé indokolja az árrobbanást, mint a többi tényező, ráadásul az OPEC novembertől növeli a kínálatot, és olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a későbbiekben újabb emelésről fog határozni.

A nyersanyagpiacon jól érzékelhetően augusztusban kezdődött el a hossz, amikor a Fed leszállította a diszkontkamatlábat. Az olajpiaci szereplők az ár további emelkedésére játszanak. Elemzők szerint ha a mostani lendület 95 dollár fölé viszi a jegyzést, akkor 100 dollárig már meg sem áll. Az olaj elmúlt időszakban tapasztalt drágulásának hatására az áram ára máris rekordszintre, megawattóránként 61,95 euróra emelkedett pénteken a legnagyobb európai árampiacon, Németországban. Ráadásul a földgáz ára hat hónapos késéssel követi a nyersolajét, ami azt jelenti, hogy a német gázerőművek jövőre még többet lesznek kénytelenek fizetni a nyersanyagért.