Gyurcsány, a keserű igazságok megmondója

Vágólapra másolva!
Most el van foglalva a reformpárti és rendkívül népszerűtlen gazdasági programmal, amelyről úgy gondolja, hogy 2009 végére vagy 2010-re, a következő választások idejére meghozza gyümölcsét - írja Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről az International Herald Tribune (IHT) című napilap.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferencre az elhíresült öszödi beszéd fordította a nemzetközi közvélemény figyelmét, de a magyar miniszterelnök nem ért azzal egyet, hogy a beszéd kiszivárogtatását követő, a lemondását követelő utcai megmozdulások lettek voltak politikai karrierjének a legrosszabb pillanatai - idézi az MTI a Párizsban megjelenő, világszerte olvasott angol nyelvű újságot. A cikkíró Karina Robinson szerint - akit hivatalában fogadott a kormányfő - Gyurcsány "üdítően őszintén beszél a politikai hatalom demokrácia szabta korlátairól".

A miniszterelnök szerint, amikor 2004 szeptemberében átvette a kormányfői tisztséget Medgyessy Pétertől, már nem volt idő elindítani a reformokat. Számára egyetlen lehetőség volt: befejezni a ciklust és megkezdeni egy újat - hangsúlyozta a lapnak. Ez hosszútávfutás, és én hosszútávfutó vagyok, kéthetenként lefutok egy félmaratont - vallja Gyurcsány.

Az októberi felmérések azt mutatják, hogy az ellenzéki Fidesz kétszer olyan népszerű, mint a szocialisták. A közgazdászok és az üzleti világ irányítói ezért attól tartanak az IHT szerint, hogy a népszerűség visszanyerése érdekében két év múlva Gyurcsány kiengedi a nadrágszíjat. A miniszterelnök szerint ez nem így lesz, a közpénzekre ugyanis olyan új szabályozást vezettek be, ami lehetetlenné teszi, hogy a kormányok a költségvetésben meghatározottnál többet költsenek el, s 2009-re a kormány tervei szerint a GDP arányos államháztartási hiány 2,9 százalék lesz. Gyurcsány hivatalba lépésének évében a deficit meghaladta a 11 százalékot. Az év végére ez 9,2 százalékra csökkent, mivel a kormány az adókat jelentősen megemelte - hívja fel a figyelmet az újság. Az IHT szerint az adók a növekedést is jelentősen visszafogták. Ebben a periódusban potenciális növekedésünk jelentős részét fel kellett áldoznunk - ismerte el Gyurcsány a lapnak.

A gazdasági előrejelzések szerint idén két, jövőre pedig kevesebb, mint három százalékos növekedés várható, miközben a külföldi közvetlen befektetések 2005 óta csökkentek - mutat rá az IHT. Gyurcsány ugyanakkor úgy véli, hogy az adó csak egy tényező a befektetői döntésekben. "Jobb üzleti környezetet teremtettünk. Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol egy új cég egy óra alatt bejegyeztetheti magát. Egyszerűsítjük az adórendszert és januárban érthetőbb adórendszert vezetünk be. Megdupláztuk az autópálya-hálózatot" - mondta a miniszterelnök a lapnak.

A lap emlékeztet, hogy a kormány kiadásai tavaly GDP-arányosan elérték az 53 százalékot, ez a Standard & Poor's szerint idén várhatóan 51 százalék lesz. De az egyetemen közgazdaságtant hallgatott miniszterelnök úgy véli, hogy a kiadáscsökkentésnek is vannak korlátai: "A magyarok általában arra panaszkodnak, hogy túl sok dolgot csináltunk és az életet bizonytalanabbá tettük, s hogy jelentősen visszafogtuk a kiadásokat" - fogalmazott Gyurcsány.
Véleménye szerint "honfitársainak, akiket évszázadokon át idegenek kormányoztak, meg kell tanulniuk függetlennek lenni és azt, hogy az állam a magyarokért dolgozik, de nem az állam teremt minket" - írta az IHT.