Kulcsszerepben a folyékony gáz

Vágólapra másolva!
Középtávon tovább nő a földgáz, mint energiahordozó világpiaci jelentősége, miközben ára a piaci globalizáció és az új technológiák, elsősorban a cseppfolyósítás révén csökkenhet - vélik német szakértők.
Vágólapra másolva!

Nem kizárt, hogy újraosztják a lapokat az energiahordozók világpiacán. A hamburgi Világgazdasági Intézet (HWWI) energia-szakértői szerint ugyanis - a kőolajéhoz hasonlóan -globális földgáz-világpiaccá áll össze a jelenlegi regionális szerkezet. A globális piac létrejötte nagyobb versenyhez és alacsonyabb árakhoz vezethet.

A globális piac kialakulásában nagy szerepet játszik, hogy a földgáz - cseppfolyósítása révén - nagyobb távolságokra is szállítható már, mint a hagyományos csővezetékes továbbítással, ami legfeljebb 3000-4500 kilométeres szállítást tesz lehetővé.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) térnyerésével csökkenthető lesz Európának az orosz gáztól való függése. A földgáz ára pedig - amely jelenleg jórészt az olaj ármozgását követi - az LNG árához kötődik majd inkább. Ez a szakértő szerint azonban csak akkor következik be, ha az LNG az egész világon elérhető lesz.