Soros nehéz időket jósol az USA-nak

Vágólapra másolva!
Soros György és Alan Greenspan egyaránt arra figyelmeztetett, hogy nehéz idők jönnek az Egyesült Államok gazdaságára - egyikük szerint az évtizedek óta tartó túlköltekezés, másikuk szerint a lakáspiac visszaesése miatt. Az USA óriási hiteleket vett fel és most eljön a számlák kifizetésének ideje: a gazdaság súlyos korrekció előtt áll - fogalmazott Soros a New York-i Egyetemen tartott előadásában.
Vágólapra másolva!

A terrorizmus elleni háború szerinte kisiklatta az országot. Egy kérdésre válaszolva elkerülhetőnek nevezte a recessziót az Egyesült Államokban, de a lassulás szerinte nagyobb mértékű lesz, mint amekkorát Ben Bernanke, a Fed elnöke jósol. Egyes valuták súlyos helyzetbe fognak kerülni, de hogy melyek ezek, azt nem árulta el - derül ki a Napi Gazdaságból.

A másik ismert befektetési guru, Jim Rogers - aki a hetvenes években Sorossal együtt hozta létre a Quantum alapot - a múlt héten a dollár, valamint a befektetési bankok és az amerikai lakásépítési cégek részvényeinek eladását ajánlotta. Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapja, a PIMCO befektetési igazgatója úgy nyilatkozott a CNBC televízióban, hogy a Fednek nem szabad megengednie a lakásárak zuhanását, ezért további 1 százalékponttal csökkentenie kell a jelenleg 4,5 százalékon álló kamatot. Soros szerint bár jelenleg Kína az abszolút nyertes, legkésőbb tíz év múlva ott is pénzügyi válság fog kitörni.

Greenspan, a Fed korábbi elnöke szerint a nagy számú eladatlan lakás komoly kockázatot jelent az Egyesült Államok gazdasága és a pénzpiacok számára. A másodlagos jelzálogpiaci válság és szélesebben a hitelválság megoldása azon múlik, sikerül-e eladni ezt a mintegy 200-300 ezer lakást, márpedig ez szerinte nem lesz túl gyors folyamat.

A csökkenő lakásárak devalválják a kötvényeket

Mintegy 900 milliárd dollár értékű másodlagos jelzáloghitelt alakítottak át kötvénnyé, és az eladatlan lakások miatt csökkenő lakásárak devalválják ezeket a kötvényeket. John Snow, a Cerberus Capital Management LP tőketársaság vezérigazgatója szerint a lakáspiac visszaesése következtében az elkövetkező negyedévekben 1,5 százalékosra lassul a gazdasági növekedés üteme az USA-ban.

A Fed felmérése szerint egyébként az amerikai bankok az utóbbi három hónapban megszigorították a hitelnyújtás feltételeit és emelték a kamatokat is, ami viszont megnehezíti a lakástulajdonosoknak az általuk felvett hitelek refinanszírozását, emiatt a bedőlt hitelek számának növekedésére kell számítani.