Veres a bankokat is megadóztatja

Vágólapra másolva!
A kormány a januári adócsomagba pakolta át a banki céltartalék adóztatási feltételeinek módosítását. A kormány a januártól készülő adócsomag részeként továbbra is meg kívánja változtatni a banki céltartalékok adózási feltételeit - jelentette ki a pénzügyminiszter szerdán a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.
Vágólapra másolva!

Veres János elmondta, hogy az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság világszerte megnehezítette a hitelfelvételt. A válság áttételesen érinti Magyarországot is a hazai bankok anyabankjainak bizonytalanabb helyzetén keresztül. A kormány ebben a helyzetben nem akart olyan helyzetet teremteni, hogy szabályváltozásra hivatkozva egyes bankok esetleg csökkentsék hitelezési tevékenységüket - érvelt a pénzügyminiszter.

A Magyar Bankszövetség korábban kifejtette, hogy súlyosan sérelmesnek tartaná a bankszektor szempontjából, ha a társasági adótörvénynek a kockázati céltartalék képzéssel kapcsolatos módosítását elfogadná a parlament.

Az intézkedés adóhatása a bankszövetség szerint a 2006. évi mérlegadatok alapján 17-18 milliárd forint lett volna (a képzett céltartalék és értékvesztés változás 2006-ban 85,3 milliárd forint volt a bankoknál és a takarékszövetkezeteknél). A nemzetközi gyakorlat ebből a szempontból eltérő, van ahol a az adóalapot a céltartalék képzés előtt és van ahol azt követően képzik, bár a bankszövetség felmérése szerint az országok többségében az első megoldást alkalmazzák.